World of Wonder

ABC van de cruise

All-inclusive op je cruise: All-inclusive is niet alleen een term die binnen de hotelwereld als muziek in de oren klinkt, maar die ook op het cruisegebeuren van toepassing is. Het is zelfs zo dat een cruise standaard al bijna volledig all-inclusive is, vaak enkel met uitzondering van bepaalde dranken en specialiteitenrestaurants. Als dat niet als muziek in de oren klinkt!

Boordrekening op je cruise: Alle betalingen op een cruiseschip verlopen via boordtegoed en een boordrekening. Op het einde van de rit of beter gezegd op het einde van de cruise betaal je cash of met kredietkaart het openstaande bedrag.

Communicatie op je cruise: Lange tijd was er van communicatie met de buitenwereld weinig of geen sprake, maar gelukkig is dat op de meeste cruiseschepen tegenwoordig voltooid verleden tijd. Communiceren kan via een satelliettelefoon of Wifi, maar dan wel tegen betaling. Of je ook met je mobieltje familie en vrienden kunt bereiken, is afhankelijk van de technische faciliteiten aan boord en van de plek waar je op dat moment bent.

Drinken/eten op je cruise: Een hapje hier, een drankje daar… op een cruiseschip zal je nooit van de dorst of de honger omkomen. Het eten zit meestal in de prijs inbegrepen terwijl de betalende drank op je boordrekening wordt gezet. Interessant zijn, indien beschikbaar, de drankpakketten die worden aangeboden. Wie net dat tikkeltje extra wilt, kan mits een extra toelage ook voor een top-of-the-bill specialiteitenrestaurant kiezen. Ze geven je gegarandeerd gastronomische orgasmes!

Excursies op je cruise: Je kiest een bestemming niet alleen om je dagen op zee door te brengen, maar ook om een voet aan wal te zetten en zo een stukje van het land op een iets actievere manier te ontdekken. We hebben het natuurlijk over excursies. Ze zijn er in allerhande vormen en maten, van bezoekjes in een plaatselijk museum tot de meest avontuurlijke activiteiten. Excursies kan je op eigen houtje boeken of via de rederij, voor je vertrek of aan boord, vastleggen.

Fooien op je cruise: Een woord dat velen onder jullie waarschijnlijk liever niet horen, maar toch is een woordje uitleg hierover handig. Op de meeste cruises zitten de fooien namelijk niet in de prijs inbegrepen. Iets waar je daarom best rekening mee houdt. Het personeel dankt u!

Grand voyage cruises: Grand voyage cruises worden weleens wereldcruises genoemd en deze naam hebben ze niet gestolen. Deze langere cruises gaan op ontdekkingstocht langsheen de uithoeken van de planeet en bezoeke op 1 cruise tijd vershillende van je bucket list bestemmingen. Er zijn grand voyage cruises die op een paar weken tijd een heel continent doorcruises, maar er zijn er ook die het nog grootser zien en waar je een paar maanden…om d ehele wereld.

Hutten op je cruise: We waren het bijna vergeten, maar op een cruise moet je ook slapen en dan komt het huttenverhaal eraan. Voor de laagste prijs heb je een binnenhut; een netjes ingerichte raamloze hut, maar met al het nodige comfort. De volgende op het prijsladdertje is de buitenhut: eigenlijk een binnenhut maar dan met zicht op zee. Wil je de zee ook ruiken dan kiest je voor een balkonhut. En wil je helemaal het enusje van de huttenzalm dan is er nog de suite.

Inclusief vlucht: Wie een cruise boekt, heeft over het algemeen de keuze uit 2 mogelijkheden: of je boekt enkel een cruise (het zogenaamde cruise only) of je kiest voor een cruise met vlucht zodat al je reiszorgen worden weggenomen(cruise & fly). Bij cruisereizen gaan we zelfs nog een stapje verder en kan eventueel ook voor overnachtingen, een huurauto en alle transfers gezorgd worden. U vraagt, wij boeken.

Zegt het jou ook wel iets een cruise… boek dan of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaande banner en geniet van de laagste prijzen voor jouw cruise!

Juneau: Met ijs bedekte bergtoppen verwelkomen standaard de cruisepassagiers in Juneau, hoofdstad van Alaska. Alaska wordt weleens het Land van de Middernachtzon genoemd en haar hoofdstad is daar met haar overheerlijke restaurants en haar Indiaanse kunstwinkels het stralende middelpunt van. Cruises naar Alaska worden steeds populairder en dan is een bezoek aan Juneau onvermijdbaar. Zeker ook omwille van de ongeëvenaarde excursies vanuit deze stad zoals wandelen op een gletsjer en whale watching.

Kielleggingceremonie: Zeelieden en bijgeloof, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en maar goed ook want de beproefde tradities vormen net de charme van de zeevaart. Een van deze tradities vindt plaats tijdens de kiellegging van een nieuw cruiseschip. Terwijl in Romeinse tijden een munt onder de mast van een nieuw schip werd geplaatst, krijgt de munt nu een plekje onder het eerste stuk van de kiel. Een traditie die voorspoed zou brengen.

Last minute cruises: Wie een last minute cruise boekt, zal al snel merken dat er vaak leuke last minute cruise deals voor het oprapen liggen. Logisch natuurlijk, stel je maar eens in de plaats van een rederij die op punt staat om een stukje wereld te verkennen, maar haar volledige capaciteit niet kan benutten. De oplossing? Last minute cruise aanbiedingen en last minute cruise deals. En wie profiteert daarvan? Inderdaad, jij!

Minicruise: Heb jij dat soms ook… de behoefte om er even op uit te trekken? Heel kort maar, een paar dagen, even wat stoom aflaten om dan weer met goede moed en een rugzak vol nieuwe energie aan een nieuwe werkweek te beginnen. Dan is een minicruise misschien wel iets voor jou. Met een vaartijd van 2,3 of 4 dagen geniet je van alle voordelen van een cruise. Een maxi-ervaring voor een minimum aan prijs en een maximum aan plezier!

Nieuwjaarscruise: Elk jaar dezelfde vraag… wat gaan we met Nieuwjaar doen? Wel, kom eens origineel uit de hoek en beleef nieuwjaar zoals je het nog nooit beleefd hebt aan boord van een cruiseschip. Wat dacht je bijvoorbeeld van vuurwerk in Dubai terwijl je de champagne ontkurkt op het balkon van je hut of met een bikini in de Bahama’s terwijl de cocktails als zoete broodjes binnenvloeien.

Ontscheping op je cruise: Een ander woord voor van boord gaan. Terwijl je een groot deel van je tijd aan boord besteedt, zul je ook regelmatig kunnen ontschepen en de wondere wereld aan wal kunnen ontdekken. Ruil die zeemansbenen daarom op tijd in voor stapschoenen van landrotten want cruises bezoeken de mooiste plekjes die er op aarde te vinden zijn. Groot voordeel van het ontschepen bij een cruise is dat je niet steeds je koffers hoeft in- en uit te pakken.

Panamakanaal: Het zal misschien niet meteen op je lijstje van favoriete cruisebestemmingen staan, maar dan wordt het hoog tijd om het erop te zetten. Van oceaan naar oceaan varen, door een kanaal dat als het ware met de hand werd uitgegraven en dat door prachtige natuur omringd wordt, doe je immers niet iedere dag. Een cruise doorheen het Panamakanaal tilt je dan ook letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau.

Quantum of the Seas: De Quantum is en blijft een van de paradepaardjes of moet het zeepaardjes zijn van Royal Caribbean International. In 2014 tewater gelaten, is deze klasse van cruiseschepen net iets kleiner dan de Oasis-klasse en een klasse groter dan de Freedom-klasse. Dit cruiseschip is bijzonder populair bij cruisegangers en daar hebben de faciliteiten zoals de North Star, de Flow Rider surfsimilator, de ijsbaan en de SeaPlex met rolschaatsbaan vast en zeker iets mee te maken.

Rederij: Ja inderdaad, het rijtje aan rederijen lijkt wel eindeloos als je er een eerste blik op werpt. Toch zijn er heel wat verschillen tussen al deze rederijen en heeft ieder van hen zijn eigen karakter. Tip: werp eens een blik op de rest van dit magazine en het kiezen van de gepaste rederij zal al een stuk eenvoudiger worden.

Specialiteitenrestaurant op je cruise: De meeste cruiseschepen beschikken over enkele hoofdrestaurants waar een allegaartje aan overheerlijk gerechten wordt aangeboden en over enkele specialiteitenrestaurants die hun gastronomische pijlen op een bepaalde keuken richten. Denk maar aan ‘Tuscan Grille’ op de Celebrity cruiseschepen, waar iconische Italiaanse gerechten met een modern jasje, geserveerd worden en aan Moderno Churrascaria op de Norwegian Cruise Line schepen waar de gerechten je zonder twijf een samba-explosie aan Braziliaanse smaken bezorgt.

Traditional dining: Sommige rederijen passen het principe van traditional dining toe. Zoals het woord in het Engels al aangeeft, gaat het hier om een traditionele dinerzitting waarbij je iedere avond op hetzelfde tijdstip, met dezelfde mensen en aan dezelfde tafel voor het diner kunt plaatsnemen. Niets voor jou? Ga dan voor flexible dining en kies zelf wanneer, waar en met wie je eet.

Upgrade op je cruise: In cruisetermen verstaan we onder een upgrade de verhuis van een bepaalde hutcategorie naar een betere categorie of binnen dezelfde categorie naar een betere plek op het schip. We kunnen je spijtig genoeg geen geheime toverspreuk meegeven die je gegarandeerd een gratis upgrade geeft, maar houdt zeker speciale promoties in het oog, probeer eens een garantiehut of boek een cruise buiten het hoogseizoen. De kans op een gratis upgrade is dan net iets groter. Good luck!

Voertaal op je cruise: Over het algemeen hoef je geen talenknobbel te zijn om je op een cruiseschip uit te drukken. Het meeste personeel spreekt en verstaat wel een woordje Engels. Welke andere talen er nog gesproken worden, is vaak afhankelijk van de oorsprong van de rederij. Zo vormt Duits bij AIDA een tweede voertaal terwijl rederijen zoals MSC naast het Engels dan weer hun passagiers in het Frans en soms zelfs het Italiaans toespreken.

Waar naartoe: Het kiezen van een cruise start met het kiezen van een bestemming. Eenvoudiger gezegd dan gedaan want kiezen, is altijd een beetje verliezen.. Ben jij een echte zonneklopper, eerder een citytriptype of ligt Moedertje Natuur jou nauw aan het hart? Is je cruise onderdeel van een verre reis of vertrek je graag vanuit een van de Nederlandse havens? Met een antwoord op deze vragen kom je al heel eind als het op bestemming kiezen, aankomt.

Xpert: Een cruise boeken, doe je best via een cruise-expert zoals cruisereizen.nl. Als specialisten ter zake zijn ze op de hoogte van het reilen en zeilen in de cruisewereld en kunnen ze de beste cruise aan jouw persoonlijke wensen en eisen koppelen. Door hun directe partnership met verschillende rederijen kom je bovendien ook goedkoper uit. Genoeg redenen vinden wij om voor je volgende cruise een cruise-expert onder de arm te nemen!

Yes, you can: De tijd dat cruises enkel voor de happy and rich few waren weggelegd, is voltooid verleden tijd. De talrijke redererijen zorgen voor een cruisemarkt die voor iedereen toegankelijk is. Wie tegenwoordig een cruise boekt, komt vaak goedkoper uit dan hetzelfde aantal dagen op hotel boeken. En wil je helemaal goedkoop op reis, dan zijn last minute cruises misschien wel iets voor jou.

Zeeziekte op je cruise: Je wordt het liever niet, maar 100% garantie dat je niet zeeziek zal worden, kunnen we spijtig genoeg niet geven. Toch doen rederijen er alles aan om zeeziekte te vermijden. In dit kader vind je op bijna alle cruiseschepen van vandaag stabilisatoren die de deining tot een minimum beperken. Beginnen je hoofd en je maag toch een beetje te tollen dan kun je nog steeds op de medische dienst van het cruiseschip terecht. Zij weten wel hoe deze typische wateraandoening aan te pakken.

Zegt het jou ook wel iets een cruise… boek dan of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaande banner en geniet van de laagste prijzen voor jouw cruise!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.