World of Wonder

Sierra Nevada in Andalusië

Andalusië, cultuur en avontuur in een zonnig jasje

Waar is de tijd toch heen, vraag je jezelf soms af. Zeker als je terugdenkt aan de prachtige reizen die je doorheen de jaren hebt gemaakt. Eén van deze prachtige reizen maakte ik begin jaren 2000 samen met de wondere wederhelft die nog steeds in mijn leven rondhuppelt. Het moet een van onze eerste reizen zijn die we samen hebben gemaakt… en de bestemming… dat was het adembenemende Andalusië. Zonder dochter en zonder hond toen nog namen we het vliegtuig richting Malaga om van daaruit met de wagen en de tent onze ‘Vuelta de Andalucía’ aan te vatten. Het was een Vuelta om nooit te vergeten en een Vuelta die me heeft aangezet om de volgende artikels over Andalusië te schrijven. Veel lees- en reisgenot! Hasta pronto!

Andalusië…. kruispunt van culturen

Als kruispunt van de Afrikaanse en Europese cultuur en van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee is deze wondermooie streek ook een kruispunt van verschillende historische en prehistorische culturen. Het zorgt vandaag de dag nog voor een wondermooie streek die gekleurd gaat met indrukwekkende monumenten in de grote steden en eeuwenoude folklore en tradities in de kleine schilderachtige dorpjes. Een streek die niet enkel een bron van genot vormt voor de miljoenen toeristen maar ook een bron van inspiratie voor enkele van de bekendste artiesten ter wereld. Andalusië houdt van u…

Sierra Nevada in Andalusië

Sierra Nevada in Andalusië

Van bergketen tot bergketen, van kust tot kust, …

Meer dan de helft van het Andalusische landschap is bergachtig, met 46 toppen die boven de 1000 meter uitstijgen. De noordelijke bergketen, de Sierra Morena, wordt gekenmerkt door zacht glooiende hellingen die vooral bedekt gaan met bossen en bergweides terwijl de zuidelijke bergketen, de Cordillera Bética, zich uitbreidt van de Sierra Grazalema, met zijn witte dorpjes en opmerkelijk wilbestand, tot aan de machtige Sierra Nevada met de hoogste berg van Andalusië de Mulhacén (3481 m). Tussen de bergketens bevindt zich de vruchtbare vallei van de Guadalquivir die rijk is aan landbouw en sherry wijnvelden. Ook de kuststreken zijn een toonbeeld van diversiteit. Aan de ene kant is er de Atlantische kust met zijn ruwe kusten van Huelva tot aan Tarifa, aan de andere kant de Costa del Sol, toonbeeld van zon, zee en strand.

Surfen in Tarifa

Surfen in Tarifa

Laat u meevoeren op de vleugels van de Levante…

Hoewel Andalusië over het algemeen een typisch Mediterraans kustklimaat heeft, is het niet verwonderlijk dat een streek met zulk divers landschap ook heel wat opmerkelijke klimaatverschillen telt. De zomers zijn er over het algemeen heet en droog, met temperaturen rond de 30 graden en landinwaarts zelfs meer. De winters zijn dan weer mild en zacht met temperaturen die schommelen tussen de 20 en 25 graden en waarbij de uitzonderlijke regen meestal in korte maar krachtige buien uit de hemel valt. Tijdens de lente en herfst zorgt de bekende Levante wind dan weer voor tal van onvergetelijke herinneringen voor windsurfers in Tarifa en omstreken.

Tapas in Andalusië

Tapas in Andalusië

Van tapabar naar tapabar

Andalusië is natuurlijk bekend als het thuisland van de tapa’s en het is in deze Zuid-Spaanse regio dan ook perfect mogelijk om een avondje van tapa bar naar tapa bar te wandelen en te proeven van de lekkerste lokale specialiteiten. Minder bekend maar daarom niet minder bemind, is de olijfolie      waarvoor Andalusië zo bekend staat en die de basis van zo goed als elk streekgerecht vormt. Typische Andalusische gerechten zijn de gazpacho soep met de overheerlijke niertjes in sherrysaus en het varkensvlees in amandelsaus. Nabij de kust dan weer is het al vis wat de klok slaat en landinwaarts kunt u in Cordoba genieten van hert en everzwijn en in Sevilla van eend met olijven.

Wij hebben onze hotels en algemene verblijfplaatsen toen allemaal via booking.com geboekt. Op dat moment vonden we hier de laagste prijzen. Ook op zoek naar leuke en goedkope verblijfplaatsen in Andalusië? Dan kan je onderstaande zoekbox gebruiken:Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.