World of Wonder

De Hoge Venen

Ardennen: activiteiten

De Belgische Ardennen… als we de woorden horen vallen, denken we meteen weekendjes met de familie, kayakken op de Ourthe, op kamp met de scouts of een wildmarkt bezoeken in Durbuy. En hier is het niet anders. Ook dit jaar hebben we al een weekendje Ardennen voor volgend jaar gepland. Het was zoals gewoonlijk weer kiezen tussen de kust en de Ardennen en deze keer kreeg glooiend België de voorkeur. Niet echt verwonderlijk dan ook, dat ik besloten heb om enkele stukjes aan dit prachtig Stukje België te wijden. En ja, ik ben mij bewust dat Luik en Namen theoretisch gezien onder de regio Condroz vallen, maar ze liggen slechts op een steenworp van deze regio verwijderd en zijn zeker een bezoekje waard. Welkom in de Belgische Alpen!

Door het wilde en avontuurlijke karakter van de Waalse Ardennen vormt het de ideale locatie voor een groot aantal leuke en uitdagende buitenactiviteiten. Om u een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is in dit mooie stukje natuur geven we u onderstaand een duidelijk overzicht van de populairste activiteiten.

Kajakken op de Ourthe

Kajakken op de Ourthe

Wateractiviteiten bij de vleet

Allereerst zijn er de verschillende wateractiviteiten. De Ardennen worden doorkruist door tal van rivieren en riviertjes waardoor het de uitgesproken locatie vormt voor het beoefenen van kajakken en kanoën. Via de kajak of kano kunt u de Ardennen op een andere maar minstens even leuke manier ontdekken. U peddelt voorbij mooie traditionele Ardense dorpjes, geniet van de ongerepte natuur en indien gewenst neemt u een verfrissende duik. De populairste en bekendste rivierafvaarten zijn deze van de Lesse, de Ourthe en de Semois. Er zijn verschillende startplaatsen mogelijk. (Anseremme, Dinant, Hamoir, Vieuxville, La Roche-En-Ardenne)

Hebt u het toch niet zo voor al dat waterplezier en hebt u liever vaste grond onder uw voeten dan lenen de Ardennen zich natuurlijk ideaal voor een aangename wandeling. Er bevinden zicht ontelbare wandelpaden, de meeste bewegwijzerd, die allen de mooiste stukjes van de Ardennen laten zien. Raadzaam is om even de lokale Dienst van Toerisme, die in de meeste dorpen te vinden is, binnen te springen en u te informeren over plaatselijke wandelwegen en zichzelf eventueel een wandelkaart aan te schaffen. Met deze in de hand kunt u uren rondlopen in de mooiste stukjes natuur en genieten van de rust en de zuiverheid die dit Zuid-Belgische gebied voor u in petto heeft.Nog een andere manier om het Ardense landschap te doorkruisen, is met behulp van een 4×4 of een quad. Er zijn verschillende plekken, vaak ook waar er kajaks verhuurd worden, die 4×4 en quadtochten aanbieden. Deze avontuurlijke tochten leiden u doorheen de wilde bossen, over hobbelig terrein en naar ongeschonden plekjes in het Ardense landschap. Als u van avontuurlijke tripjes houdt, is dit zeker een aanrader!

Rotsklimmen op de Freyr nabij Dinant

Rotsklimmen op de Freyr nabij Dinant

Adembenemende rotspartijen

Naast bovenstaande activiteiten is ook rotsklimmen immens populair. België is op dit vlak eerder uniek omdat het met deze sport een van zijn vorige vorsten heeft verloren. De Belgische koning Albert I was namelijk een fervente klimmer die ook grote delen van de Alpen heeft beklommen. Hij zorgde op zijn eentje voor heel wat nieuwe klimroutes in de Ardennen maar verloor spijtig genoeg bij een van zijn klimpartijen het leven. In navolging van Albert I kunt u kiezen om een van de ontelbare leisteen kliffen en rotsen te beklimmen die naast de verschillende Ardense rivieren gelegen zijn. De bekendste hiervan is Freyr, vlakbij het stadje Dinant. Freyr is zeer populair onder de klimmers, vooral in de zomer. Er zijn echter nog verschillende andere mogelijk klimplekken. Vooraleer u de rotspartijen bestijgt, moet u wel lid zijn van een erkende klimclub.

De Hoge Venen: wandelen en mtb'en

De Hoge Venen: wandelen en mtb’en

Crossen door de bossen

Niet alleen te voet maar ook met de fiets kunt u aardige stukjes van de Ardennen ontdekken. U kunt er voor kiezen om à la Eddy Merckx de ene na de andere helling op te rijden maar u kunt er ook voor kiezen om rustig de vlakke glooiingen van de talrijke rivieren te volgen. Er zijn genoeg fietsroutes en fietspaden die perfect met de ganse familie te doen zijn. Spring eens binnen in een plaatselijk toerismekantoor en u zult overstelpt worden met fietsroutes die in de meeste gevallen netjes bewegwijzerd zijn. Er zijn fietstochten van een paar uur, van een ganse dag of indien gewenst zelfs van een paar dagen.  Naast deze routes zijn er ook de zogenaamde RAVeL-paden. Dit Autonoom Netwerk van Wandel- en Fietspaden biedt heel wat fietsroutes aan die netjes bewegwijzerd zijn en die meestal ook ideaal zijn voor uitstapjes met het ganse gezin. U kunt natuurlijk ook voor het zwaardere werk kiezen en er een avontuurlijk tintje aan geven door een mountainbike te huren en door de bossen te crossen. Ook voor liefhebbers van de mountainbike zijn plekken zoals Houffalize en La Roche geen onbekenden.

We zijn nu al een aantal keer in de Ardennen geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com of Ardennen Relais geboekt. Het leverde ons steeds de laagste prijzen op:


Booking.comLeave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.