World of Wonder

Het kasteel van Bouillon

Ardennen: Bouillon

De Belgische Ardennen… als we de woorden horen vallen, denken we meteen weekendjes met de familie, kayakken op de Ourthe, op kamp met de scouts of een wildmarkt bezoeken in Durbuy. En hier is het niet anders. Ook dit jaar hebben we al een weekendje Ardennen voor volgend jaar gepland. Het was zoals gewoonlijk weer kiezen tussen de kust en de Ardennen en deze keer kreeg glooiend België de voorkeur. Niet echt verwonderlijk dan ook, dat ik besloten heb om enkele stukjes aan dit prachtig Stukje België te wijden. En ja, ik ben mij bewust dat Luik en Namen theoretisch gezien onder de regio Condroz vallen, maar ze liggen slechts op een steenworp van deze regio verwijderd en zijn zeker een bezoekje waard. Welkom in de Belgische Alpen!

Bouillon, gelegen in de meest zuidelijke provincie van België, Luxemburg, is een klein stadje dat om en bij de 5000 bewoners telt. Ondanks het kleine aantal inwoners zorgt de charme van de stad toch voor een grote aantrekkingskracht die jaarlijks duizenden bezoekers naar deze Waalse stad lokt. De stad wordt doorkruist door de rivier de Semois en telt enkele gezellige straatjes en een aangenaam stadsplein. Bouillon is gelegen in het Neufchateau district op een steenworp van de Franse grens en gans Bouillon, met zijn deelgemeenten, beslaat ongeveer 149 km². Omringd door groene heuvels en dichte wouden, is het voor velen de uitgesproken vakantiebestemming.Genoemd naar Godfried van Bouillon, leider van de Eerste Kruistocht, vervult de stad een belangrijke rol binnen de geschiedenis en straalt het een middeleeuws karakter uit. Getuige hiervan is het prachtige middeleeuwse kasteel dat vanop een heuveltop over het stadje heen kijkt. Al in de 10de en de 11de eeuw vormde Bouillon de hoofdzetel van de Ardennes-Bouillon dynastie. Het was de plaats waar de Munt en de bezittingen van de graaf zich bevonden. Godfried van Bouillon verkocht het kasteel en de daarom heen liggende landen vervolgens aan de bisschop van Luik. De bisschoppen gingen zich al gauw zelf graven van Bouillon noemen en de stad groeide uit tot een soeverein hertogdom in 1678, nadat het door de Fransen was veroverd en aan de La Tour d’Auvergne familie was geschonken. Het hertogdom had, door zijn ligging, een grote strategische waarde en het bleef een zo goed als onafhankelijk protectoraat, zoals Orange en Monaco, tot het Republikeinse leger in 1795 besloot om het toch bij Frankrijk te voegen.

Het kasteel van Bouillon

Het kasteel van Bouillon

Bouillon: bezienswaardigheden

Allereerst is er natuurlijk het imposante kasteel van Bouillon dat onmiddellijk in het oog springt en dat zeker het bezoeken waard is. Al meer dan duizend jaar is er een of andere versterking aanwezig geweest in Bouillon. De heuveltop kijkt namelijk uit over de Semoisvlakte die een belangrijke invalsroute vormde bij eventuele invasies vanuit Frankrijk. Het kasteel van Bouillon is, ondanks zijn ouderdom, in zeer goede staat en kan tegen een kleine vergoeding bezocht worden. Er is een audio-gids aanwezig of u kunt er ook een handige gids kopen die in verschillende talen beschikbaar is.

Daarnaast is er ook het Ducal Museum. Dit museum is gelegen in enkele prachtige 16de en 17de eeuwse gebouwen en geeft een gedetailleerd overzicht van de Kruistocht en de groei van de stad tot op heden. U kunt zich laten rondleiden door een gids of gebruik maken van de aangeboden foldertjes.

Bouillon vormt daarenboven ook de ideale uitvalsbasis als u bijvoorbeeld het noorden van Frankrijk zou willen bezoeken. Steden zoals het middeleeuwse Sedan liggen als het ware binnen handbereik en zijn zeker het bezoeken waard. Ook vlakbij en verlangend naar uw bezoek is het onafhankelijke Groothertogdom Luxemburg, een van de kleinste soevereine staten van Europa. De hoofdstad, Luxemburg Stad, is een in het oog springende stad die een versterkte binnenstad heeft die geflankeerd wordt door de rivieren Alzette en Pétrusse. Het is er aangenaam winkelen en genieten van de Luxemburgse gastvrijheid.

hotel restaurant Cosy in Bouillon

hotel restaurant Cosy in Bouillon

Bouillon: gastronomisch

Ook op gastronomisch gebied is Bouillon zeker niet te versmaden. Zo is er La Vieille Ardenne in de Grand Rue. Een restaurant dat zeer populair is bij zowel de lokale bevolking als bij de vele toeristen. Men serveert er traditionele streekgerechten en zomers kan men genieten van een hapje of een drankje op het grote buitenterras.

Een andere uitstekende eet- en drinkgelegenheid, die tal van Belgische specialiteiten serveert, is Le Baratin in de Rue des Augustins. Het uitgebreide menu bevat onder andere mosselen met friet, Vlaamse stoofpot, Ardense Quiche en een ruim assortiment aan slaatjes.

Wilt u het nog iets authentieker dan is Hotel Restaurant Cosy, in de Rue au dessus de la ville, de ideale locatie. Het restaurant serveert middeleeuwse gerechten die geïnspireerd zijn door de kruiden die Godfried van Bouillon met zich meebracht van zijn verre Kruistochten. De traditionele gerechten die volgens middeleeuwse recepten bereid zijn, bevatten dus een vleugje Oosterse keuken. Komt het water u al in de mond?

We zijn nu al een aantal keer in de Ardennen geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com of Ardennen Relais geboekt. Het leverde ons steeds de laagste prijzen op:


Booking.comLeave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.