World of Wonder

Ardennen: een bezoekje aan Namen (Condroz)

De Belgische Ardennen… als we de woorden horen vallen, denken we meteen weekendjes met de familie, kayakken op de Ourthe, op kamp met de scouts of een wildmarkt bezoeken in Durbuy. En hier is het niet anders. Ook dit jaar hebben we al een weekendje Ardennen voor volgend jaar gepland. Het was zoals gewoonlijk weer kiezen tussen de kust en de Ardennen en deze keer kreeg glooiend België de voorkeur. Niet echt verwonderlijk dan ook, dat ik besloten heb om enkele stukjes aan dit prachtig Stukje België te wijden. En ja, ik ben mij bewust dat Luik en Namen theoretisch gezien onder de regio Condroz vallen, maar ze liggen slechts op een steenworp van deze regio verwijderd en zijn zeker een bezoekje waard. Welkom in de Belgische Alpen!

Namen: Kunst van Jan Fabre

Namen: Kunst van Jan Fabre

Namen is niet alleen de hoofdstad van de gelijknamige provincie Namen maar het is bovendien ook de politieke hoofdstad van Wallonië, het Franssprekende zuidelijke deel van België. De stad telt om en bij de 105.000 bewoners en is gelegen aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas. Doordat het gelegen is aan deze samenvloeiing van twee grote rivieren heeft het door de eeuwen heen ook steeds een belangrijkste strategische rol gespeeld en is de stad vaak onderwerp geweest van hevige gevechten en belegeringen, van de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog.

De stad ontstond als een handelspost voor de Kelten waar de oost-west en noord-zuid Ardense handelroutes hun knooppunt vonden. Ook de Romeinen nadien zagen de handelswaarde van Namen en vestigden zich er na hun overwinning op de Aduatuci stam. Het eerste kasteel of de eerste citadel kwam er in de Middeleeuwen op verzoek van de Merovingers. Zij bouwden een versterking op de rotsachtige klif die over de stad heen kijkt en die gelegen is aan de samenvloeiing van de twee rivieren. Nadien werd Namen een graafschap en kwam het eerst in handen van de bisschop van Luik en nadien onder het bevel van het graafschap van Vlaanderen om in 1640 uiteindelijk in handen van de Spanjaarden te belanden. Het waren de Spanjaarden die voor een versterkte citadel zorgden.Ondanks deze versterkingen viel koning Louis XIV van Frankrijk in 1692 de stad binnen, veroverde ze en voegde ze toe aan Frankrijk. Zijn bekende militaire ingenieur Vauban zorgde voor een complete verbouwing van de citadel. De Franse heerschappij was echter een kort leven beschoren en Willem III van Oranje-Nassau veroverde de stad amper drie jaar na de Franse verovering. Napoleon veroverde de stad weer opnieuw en pas in 1830 werd Namen een onderdeel van België. Een laatste echte verbouwing van de citadel vond plaats in 1887.
Omwille van deze vele gevechten is de stad verscheidene malen totaal verwoest geweest en met de grond gelijk gemaakt, waardoor de stad slechts weinig echt historische gebouwen telt. Toch is de stad groot en interessant genoeg om zijn bezoekers heel wat leuke uurtjes te bezorgen.

De Citadel van Namen

De Citadel van Namen

Namen: bezienswaardigheden

Bezienswaardigheid nummer een is natuurlijk de citadel. Hij kijkt uit over de ganse stad en de twee rivieren de Maas en de Samber. Het imposante bolwerk is opgebouwd uit een netwerk van talloze gangen en paden die de bezoeker enkele dagen zouden kosten om allemaal te ontdekken. Hebt u de tijd niet dan is er ook een toeristentreintje dat elke 30 minuten aan de toeristische dienst vertrekt. Het treintje geeft u al een overzicht van de belangrijkste punten van de Citadel.

Ook de vleeshal is een van de meest indrukwekkende monumenten van het Naamse landschap. Het is gelegen op een van de oevers van de Samber en is een van de belangrijkste archeologische musea van Wallonië. Het gebouw werd opgetrokken tussen 1588 en 1590 en is volledig gebouwd met bakstenen en blauwstenen.

Als laatste Naamse bezienswaardigheden zijn zeker de Saint Aubin Kathedraal en de oude belforttoren uit 1385 het vermelden waard. De Saint Aubin Kathedraal is gebouwd tussen 1751 en 1767 en getuigt duidelijk van een Italiaanse invloed. De belfortoren dan weer is iets ouder en maakt deel uit van het Werelderfgoed van Unesco.

Flamiche

Flamiche

Namen: gastronomisch

Als het op lekker eten en drinken aankomt, is het goed vertoeven in Namen. Zo is Flamiche, een lekker gebak gemaakt van prei, een zeer populair streekgerecht dat in september de hoofdrol speelt op het flamiche festival in het naburige Dinant. Andere lokale specialiteiten zijn Venison, Ardense paté, gerookte ham en salade liégoise (een warme schotel van groene bonen, aardappelen en spek).

De beste plaatsen in Namen om op een goed restaurant te stuiten zijn het gebied rond de Rue de l’ange, de straten rond de Place Marché aux legumes en rond de place Chanoine Descamps. Een zeer lekker restaurant in de buurt van de citadel is La Bonne Fourchette in de Rue Notre Dame. Het is gelegen in een rustig straatje, ver weg van de toeristische trekpleisters en het eten is er niet alleen overheerlijk maar wordt ook aangeboden tegen een redelijke prijs. Daarnaast is ook Brasserie Henry op de Place St Aubin een aanrader. Het is een informele eetgelegenheid in een zeer aangename omgeving en met een leuke sfeer.

We zijn nu al een aantal keer in de Ardennen geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com of Ardennen Relais geboekt. Het leverde ons steeds de laagste prijzen op:


Booking.comLeave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.