World of Wonder

place st. Lambert Luik

Ardennen: Luik… de Vurige Stede

De Belgische Ardennen… als we de woorden horen vallen, denken we meteen weekendjes met de familie, kayakken op de Ourthe, op kamp met de scouts of een wildmarkt bezoeken in Durbuy. En hier is het niet anders. Ook dit jaar hebben we al een weekendje Ardennen voor volgend jaar gepland. Het was zoals gewoonlijk weer kiezen tussen de kust en de Ardennen en deze keer kreeg glooiend België de voorkeur. Niet echt verwonderlijk dan ook, dat ik besloten heb om enkele stukjes aan dit prachtig Stukje België te wijden. En ja, ik ben mij bewust dat Luik en Namen theoretisch gezien onder de regio Condroz vallen, maar ze liggen slechts op een steenworp van deze regio verwijderd en zijn zeker een bezoekje waard. Welkom in de Belgische Alpen!

Luik, de dochter van de Maas, gaat ook door het leven als ‘La Cité ardente’ of in het Nederlands ‘De Vurige Stede’. Het is een stad die op het kruispunt van de noordelijke en de zuidelijke Europese cultuur ligt, een oud industrieel centrum dat voor verschillende uitdagingen staat om zich aan de 21ste eeuw aan te passen. Luik is vandaag de dag een snel veranderende stad waar oud en nieuw in elkaar verstrengeld gaan. Plan eens een tripje door het oude stadscentrum van de stad of ontdek de typische autoluwe steegjes en winkelstraten waar zomerse terrassen je uitdagend uitnodigen.Hoewel Luik op de oevers van de Maas ligt, heeft de stad zijn oorsprong aan een kleinere rivier te danken, namelijk de Legia. Deze rivier zorgde in vroegere tijden voor heel wat sedimentaire afzet op de plek waar ze in de Maas stroomde. Net op deze plek ontstond al in de Paleolithische tijd een nieuwe nederzetting die beschermd werd door een dubbele heuvel ( de Publémont), die momenteel in het noordwesten van de stad gelegen is. In de Middeleeuwen ontstond dan een klein dorp op de plek waar ooit een Gallo-Romeinse villa was gevestigd. Deze plek is momenteel de plaats waar een van de bekendste Luikse pleinen is gelegen, de Place Saint Lambert. Luik werd later de hoofdstad van het gelijknamige bisdom en de bisschop Notger kreeg de titel van Prins-bisschop, wat de stad heel wat meer internationale uitstraling gaf en waardoor ze, ondanks soms hevige confrontaties met de buren van het Graafschap van Bourgondië en van Brabant, een snelle bloei kende. In de eeuwen nadien groeide de stad, met zijn metaal- en koolmijnenindustrie, geleidelijk aan uit tot het industriële centrum dat de economische ruggengraat van België was. Hoewel de sluiting van verschillende mijnen de stad heel hard heeft getroffen, is Luik toch nog steeds, met zijn 200.000 inwoners, de derde grootste stad van België.

Luik, Montagne de Bueren tijdens la nocturne des couteaux

Luik, Montagne de Bueren tijdens la nocturne des couteaux

Luik: bezienswaardigheden

Een van de meest karakteristieke bezienswaardigheden van Luik is de zogenaamde berg van Bueren, Montagne de Bueren, die is uitgegroeid tot een symbool van de stad. Het gaat hier niet om een echte berg maar om een zeer steile trappengang die meer dan 400 treden telt. Bereikt u de top dan wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de ganse stad. Andere populaire toeristenpleisters zijn de St Pauluskathedraal, het prachtige en machtige paleis van de prins-bisschoppen en natuurlijk het Luikse stadshuis, dat uitkijkt over de Place du Marché.

Luik herbergt ook enkele zeer mooie musea met uitschieters zoals het Archéoforum, het Huis van de Wetenschap en het aan de rivier gelegen Curtius museum waar een groot aantal archeologische tentoonstellingen op u wacht. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad en van de Waalse regio dan is het Museum voor Waalse volkskunde the place to be.

Verblijven in Luik biedt u ook de mogelijkheid om heel wat andere steden in het omliggende gebied te verkennen. Brussel ligt zo goed als vlak naast Luik, een dagtrip is dus geen onoverkomelijke taak, en biedt zijn bezoekers heel wat mooie en leuke bezienswaardigheden. Daarnaast zullen ook het naburig Nederlandse Maastricht en de Duitse stad Aken verheugd en vereerd zijn met uw bezoek.

boulets sauce lapin

boulets sauce lapin

Luik: gastronomisch

De beste Luikse restaurants zijn, zoals misschien was te verwachten, zijn terug te vinden in het stadscentrum en meer specifiek in enkele van de betere hotels daar en natuurlijk in de Rue St. Jean en Isle. Ook aangenaam en verrassend dineren is het in het stadsgedeelte van Outermeuse. Deze wijk, die gelegen is op de oevers van de Maas, biedt toeristen heel wat lekkere restaurantjes aan die verspreid liggen naast de kasseistroken van de Rue Roture.

Op zoek naar een Luikse specialiteit? Ga dan op zoek naar restaurants die ‘boulets sauce lapin’ serveren. Een typisch Luiks gerecht bestaande uit varkensgehaktballlen die geserveerd worden met een smaakvolle biersaus, pruimen en echte Belgische frieten. Hoewel Luik niet zo groot is als Brussel biedt het op gastronomisch gebied toch hevige concurrentie aan de Belgische hoofdstad, met zeer veel schitterende, gastronomische restaurants die garant staan voor kwaliteit en versheid van de producten.

We zijn nu al een aantal keer in de Ardennen geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com of Ardennen Relais geboekt. Het leverde ons steeds de laagste prijzen op:


Booking.comLeave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.