World of Wonder

de ardennen

De Ardennen: Welkom in de Belgische Alpen

De Belgische Ardennen… als we de woorden horen vallen, denken we meteen weekendjes met de familie, kayakken op de Ourthe, op kamp met de scouts of een wildmarkt bezoeken in Durbuy. En hier is het niet anders. Ook dit jaar hebben we al een weekendje Ardennen voor volgend jaar gepland. Het was zoals gewoonlijk weer kiezen tussen de kust en de Ardennen en deze keer kreeg glooiend België de voorkeur. Niet echt verwonderlijk dan ook, dat ik besloten heb om enkele stukjes aan dit prachtig Stukje België te wijden. En ja, ik ben mij bewust dat Luik en Namen theoretisch gezien onder de regio Condroz vallen, maar ze liggen slechts op een steenworp van deze regio verwijderd en zijn zeker een bezoekje waard. Welkom in de Belgische Alpen!

De bekende Belg Jacques Brel beschreef zijn thuisland België ooit nog als ‘le plat pays qui est le mien”, het vlakke land van mij. Klaarblijkelijk had hij toch een aantrekkelijk deeltje van België over het hoofd gezien, namelijk de Ardennen. Ten zuiden en ten oosten van de Belgische hoofdstad Brussel strekt zich dit gebied van glooiende heuvels en beboste valleien uit, bekleedt met pittoreske kastelen en een heel groot aantal kampeergelegenheden. Hoewel de Ardennen in de verste verte niet kunnen vergeleken worden met de Himalaya of zelfs de Alpen biedt dit Waals puur stukje natuur toch een uitgesproken trekpleister voor de liefhebber van natuur en cultuur. De Ardennen zijn in feite het eerste stukje bergland dat u tegenkomt als u van het noorden van Nederland doorheen de Nederlandse polders en Vlaamse vlaktes zou rijden.

Bouillon, Ardennen

Bouillon, Ardennen

Strijdtoneel van vele oorlogen

De Ardennen zijn in het verleden vaak genoeg het strijdtoneel geweest van legers op veroveringstocht. Een van de eersten was de Romeinse generaal Julius Caesar, die zich in 53 v.c. een weg vocht langs de Maas heen in een poging om de Belgen en andere vijandelijke Keltische stammen te overwinnen. Julius Caesar’s tocht werd gevolgd door invasies van de Fransen, de Spanjaarden, de Nederlanders en de Oostenrijkers, die allen in hevige gevechten verwikkeld raakten om de controle over de Maas en de omliggende omgeving te verkrijgen. De talrijke kastelen en forten die vandaag de dag nog steeds in de Ardennen te vinden zijn, zijn hiervan stille getuigen. Zo is er het kasteel van Bouillon en de 17de eeuwse forten van Namen en Dinant, die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het misschien wel bekendste gevecht in de Ardennen is het zogenaamde Battle of Bulge waarbij hevig strijd werd geleverd tussen de troepen van Hitler en de Amerikaanse geallieerden. Vooral rondom Bastogne, St Vith en Malmedy vielen vele slachtoffers en kunt u nu verschillende interessante musea en kerkhoven bezoeken.Puur natuur… dat is de Ardennen

Naast de vitale rol die de Ardennen in de geschiedenis speelden en de daaraan gekoppelde culturele bezienswaardigheden zijn de Ardennen ook een onbezoedeld stukje natuur met een prachtige fauna en flora bestaande uit uitgestrekte bossen en wouden en wild stromende riviertjes. Bezoekers kunnen er de typische traditionele Ardense dorpen bezoeken, kanoën of kajakken op de talrijke rivieren of prachtige wandeltochten ondernemen. In de winter kan er zelfs geskied en met de snowscooter gereden worden. U ziet het…de Ardennen hebben voor ieder wat wils!

We zijn nu al een aantal keer in de Ardennen geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com of Ardennen Relais geboekt. Het leverde ons steeds de laagste prijzen op:


Booking.comLeave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.