World of Wonder

Assen

Assen, de monumentenstad bij uitstek

Op zoek naar een leuke plek om het nieuwe jaar op gepaste wijze in te wijden, kwamen we in Hof van Saksen in de Nederlandse provincie Drenthe terecht. Omdat deze prachtige provincie ons enkele jaren geleden al aangenaam wist te verrassen toen we in het Land van Bartje verbleven, leek een terugkeer naar deze regio ons een perfecte keuze. Reken daar nog de te gekke waterglijbanen van het Hof van Saksen bij en je weet meteen waarom onze dochter en haar nichtje al twee avonden tevoren vol met zenuwen naar onze vakantie uitkeken. Tijd dacht ik bij mezelf om een paar leuke en interessante artikels over Drenthe te schrijven. Veel plezier!

Assen is een wondermooie stad die als hoofdstad van de provincie Drenthe door het leven gaat. De stad telt meer dan 65.000 inwoners en door de leefbaarheid en het aangename karakter dat Assen uitstraalt groeit dit getal nog elke dag. Wat mensen ook aantrekt in deze stad is het altijd bruisende karakter… het hele jaar door! Activiteiten, optredens en evenementen brengen Assen tot leven en vooral het Koopmansplein is het kloppende hart van de stad. Even ontvluchten, kunt u rondom Assen. Assen wordt namelijk omringd door heel wat prachtige bossen en weidelandschappen die de ideale locatie vormen voor een dagje wandelen of fietsen. Tal van de beschikbare routes lopen ook door een van de charmante dorpjes die rondom Assen gelegen zijn en waar u halt kunt houden voor een hapje of een drankje.

Assen is van oorsprong een nonnenklooster. Het was in de 16de eeuw dat het nonnenklooster van de Sancta Maria de Campe verhuisde naar een dekzandrug die zich nu op de plaats van het centrum van Assen bevindt. Nadat het klooster begin 16de eeuw een vergaderplaats werd, groeide er geleidelijk aan ook een nederzetting in en rond het kloostergebouw. Pas laat in de 18de eeuw werd Assen ook echt een trekpleister voor nieuwe bewoners en dan vooral voor de rijksten in de samenleving. Er zijn nog tal van prachtige aristocratische woningen uit die tijd terug te vinden in het huidige Assen. Onder hen had ook Lodewijk Napoleon er een zomerresidentie. Lodewijk zorgde ervoor dat Assen in 1809 de titel van stad kreeg waardoor het één van de jongste steden van Nederland vormt.

Drents Museum in Assen

Drents Museum in Assen

Assen: Bezienswaardigheden

Een must om te bezoeken en te bezichtigen is het Drents Museum in Assen. Dit zeer uitgebreide museum, dat huist in het vroegere provinciehuis, heeft heel wat te bieden. U kunt er de geschiedenis van Drenthe en omstreken tot in de kleinste details bewonderen. Opmerkelijk en wonderbaarlijk goed bewaard zijn een aantal lijken die in de venen zijn gevonden en namen meekregen zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge en de perfecte bewaarde oudste boot van de regio, de Kano van Pesse. Naast dit prehistorische gedeelte beschikt het museum ook over heel wat kunstwerken uit de figuratieve en Nederlandse kunstnijverheid met werken van Henk Helmantel, Sam Drukker, Chris Lebeau en Vincent van Gogh. Als afsluiter kunt u er ook het bekende standbeeld Bartje en de stijlvolle kamers van de Drentse adel een blik gunnen.

Midden in het centrum van de stad heeft het opmerkelijke station van Assen zijn thuisbasis. Dit 19de eeuwse gebouw springt vooral in het oog door de prachtige restauraties en uitbreidingswerken die er plaats vonden in de jaren 80. De architect Steenhuis zorgde ervoor dat het station met alle typische stijlelementen van de jaren 80 werd gedecoreerd. Een station dat in Nederland en zelfs in het buitenland zijn gelijke niet kent.

Een bezoek brengen aan Assen is een bezoek brengen aan een stad die in totaal 119 rijksmonumenten en maar liefst 130 gemeentelijke monumenten telt. De beschermde status van deze bezienswaardigheden benadrukt nogmaals het rijke historische erfgoed waarover Assen beschikt. Zo zijn er het Paleis van Justitie, talrijke beschermde authentieke woonhuizen, de hunebedden en de Joodse synagoge.

Assen: gastronomisch

Op gastronomisch gebied is Restaurant Moriaan te Assen een echte aanrader. Het restaurant aan de Torenlaan is gelegen in een gerestaureerd pand vlakbij het centrum. Het straalt de typische Drentse en Assense gastvrijheid uit en beschikt over een zeer uitgebreide menukaart waar zowel vlees-, vis- als vegetarische gerechten aan bod komen. Leuk is ook dat als u verlekkerd zou geraken aan een van de gerechten, u de recepten online kunt raadplegen om ze zelf eens uit te proberen.

Restaurant De Moriaan in Assen

Restaurant De Moriaan in Assen

Een ander gastronomisch pareltje in Assen is het Restaurant de Gulle Gans dat zich aan een van de gezelligste pleinen van de stad bevindt, de Markt. Het restaurant is een plek van een aangename sfeer en overheerlijke gerechten die allen met dagverse en plaatselijke producten zijn bereid. De eetruimte gaat ook getooid met mooie foto’s op canvas die allen te koop zijn indien gewenst.

We zijn nu al een aantal keer in Drenthe geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com geboekt. Het leverde ons via onderstaande zoekbox de laagste prijzen op:


Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.