World of Wonder

Citytrip: 48 uur berlijn

Ja hoor, het weekend is weer in aantocht. 48 uur om lekker te ontspannen en de zorgen van morgen en de geschiedenis van gisteren even uit je hoofd te zetten. 48 uur lijkt misschien kort, maar voor wie het slim aanpakt, is het een zee van tijd. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een 2-daagse citytrip? Misschien niet meteen voor de hand liggend, maar perfect doenbaar als we grote steden zoals Rome, Londen en Parijs buiten beschouwing laten. Ik richt mijn aandacht in dit geval liever op kleinere maar daarom niet minder mooie en minder interessante steden die een weekendje citytrippen perfect doenbaar maken. 48 uur Berlijn, 48 uur Riga en 48 uur Bilbao… met een schepje van de wellnessslagroom erboven op.

48 uur Berlijn

Ich bin ein Berliner, zei John F. Kennedy in 1963 toen hij Berlijn bezocht en hiermee zijn onvoorwaardelijke steun aan het voormalige West-Duitsland uitdrukte. Wat hij toen in zijn stoutste dromen waarschijnlijk niet had durven dromen, was dat op een dag, en meer bepaald op 3 oktober 1990, het oosten en het westen van Berlijn weer herenigd zouden worden en het Berlijn van vandaag zouden vormen. Een stad die een lange geschiedenis van traumatische ervaringen kent, maar die ook door een rijke en gevarieerde cultuur gekleurd wordt. Het is net deze combinatie die van Berlijn een van de populairste citytrips van het moment maakt.

Brandenburger Tor in Berlijn

Brandenburger Tor in Berlijn

48 uur Berlijn: Dag 1

Op dag één kiezen we om ons bezoek te starten op de kruising van de Friedrichstrasse en de Unter den Linden, een straat die haar glorie van weleer duidelijk heeft teruggewonnen. Van hieruit trekken we al kuierend onder een lange rij van bomen richting het westen naar de Pariser Platz, de plek waar je als bezoeker misschien wel het bekendste monument van gans Duitsland kunt aanschouwen, de Brandenburger Tor. De Brandenburger Tor is een 18-de eeuwse triomfboog die voor velen hét symbool van de Koude Oorlog is. Dat De Muur rakelings langs de pijlers van dit immense monument liep, zal daar ongetwijfeld voor iets tussenzitten. Na enkele postkaartfoto’s te hebben genomen, vervolgen we onze weg naar het zuiden langsheen de oude restanten van De Muur tot aan de Ebertstrasse. Weer pauzeren we even aan een monument dat een Duistere zijde van de Duitse geschiedenis belicht. Het monument ter ere van de vermoorde Joden in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend, is het minste wat je kan zeggen van de 2711 betonnen blokken die de herinnering aan de gruwel van de Holocaust levend moeten houden.

Tijd om naar de Brandenburger Tor terug te keren en te verpozen in de Tiergarten, Duitslands tweede grootste park, dat zich recht over de Tor bevindt. 520 Are aan groene oase ligt er op ons te wachten. In het park vind je ook de Overwinningszuil, een 19 de eeuws monument ter nagedachtenis van de Pruisische militaire macht. Het was ook hier dat Barack Obama in 2008 een toespraak hield. Uiteindelijk belanden we in de Scheidemansstrasse, op het uiteinde van het park, en nemen we een snelle lunch bij de Berlin Pavillon, bekend om zijn lekkere lunches en zijn uitzicht op de Reichtstag, het parlement van Duitsland. Met een volle maag zijn we klaar om in de namiddag van dag 1 een heel ander deel van Berlijn te ontdekken, shopping. Inderdaad Berlijn is meer dan cultuur alleen en kent heel wat aangename en trendy winkelstraten zoals de Tauentzienstrasse ten zuiden van de Tiergarten met de bekende KaDeWe winkel, de Friedrich-strasse in het oosten met onder meer Galerij Lafayette en het noordelijke retailkwartier rond de Mulackstrasse waar designers je met hun nieuwste ontwerpen om de oren smijten. Met al dat wonderlijke winkelgeweld moet je al van zeer goede huize zijn om in deze prachtige stad niets te kopen.

Om de dag op gepaste wijze af te sluiten trokken we naar het al even trendy Kreuzberg waar het restaurant Volt, gelegen in een voormalig elektricteitsstation aan de Paul-Lincke Ufer, je tegen schappelijke prijzen met de heerlijkste gerechten verwent.

48 uur Berlijn: Dag 2

Met de fiets Berlijn verkennen

Met de fiets Berlijn verkennen

Hoe kunnen we een zondagmorgend beter starten dan met een bezoekje aan de bekendste Berlijnse kerk, de Berliner Dom. De kerk werd in 1944 gebombardeerd, nadien gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat om in 1993 weer de deuren te openen. Voor een klein bedrag kan je deze indrukwekkende kerk bezoeken. Voor de echte kerkliefhebbers kunnen we ook een bezoek aan de Kaiser-Wilhelm-Gedächteniskirche op de Breitscheidplatz aanraden.

Na ons kerkbezoekje wacht er over de Dom nog een stukje Berlijnse cultuur op ons. Aan de overzijde van de Dom ligt immers het Museumeiland, een verzameling van 5 belangrijke musea die allemaal onder de noemer van de Berlijnse Staatsmusea vallen. Zo kan je rondsnuisteren in de oudheid in het Pergamonmuseum, de schilderkunst ontdekken in de Alte Nationalgalerie of versteld staan van de Byzantijnse kunst in het Bodemuseum. Voor toegang tot alle musea betaalden we in totaal slechts 19 Euro.

Van al dat rondwandelen en bewonderen, krijgen we natuurlijk honger. De ideale brunch vind je daarom bij Monsieur Vuong, een modern Vietnamees restaurant dat ook heel wat populariteit geniet bij de lokale bevolking. Monsieur Vuong is gelegen op de Alte Schönhauser Strasse 46.

Om de overheerlijke calorieën die we net hebben binnengespeeld, weer te verbranden, besluiten we om dag twee met een fietstocht doorheen Berlijn af te sluiten. Bij Fat Tire Bike Tours kan je onder begeleiding van een gids verscheidene fietstochten met klinkende namen zoals de Tuin en Paleizen van Potsdam-toer, de Third Reich en Nazi Duitsland-toer, de All-In-One toer en de Berlijnse Muur en Koude Oorlog-toer maken. Prijzen voor de unieke fietservaring variëren van toer tot toer, maar zijn over het algemeen zeer redelijk te noemen.

Hotel in Berlijn boeken


Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.