World of Wonder

Bilbao

Citytrip: 48 uur Bilbao

Ja hoor, het weekend is weer in aantocht. 48 uur om lekker te ontspannen en de zorgen van morgen en de geschiedenis van gisteren even uit je hoofd te zetten. 48 uur lijkt misschien kort, maar voor wie het slim aanpakt, is het een zee van tijd. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een 2-daagse citytrip? Misschien niet meteen voor de hand liggend, maar perfect doenbaar als we grote steden zoals Rome, Londen en Parijs buiten beschouwing laten. Ik richt mijn aandacht in dit geval liever op kleinere maar daarom niet minder mooie en minder interessante steden die een weekendje citytrippen perfect doenbaar maken. 48 uur Berlijn, 48 uur Riga en 48 uur Bilbao… met een schepje van de wellnessslagroom erboven op.

48 uur Bilbao

In het noorden van Spanje ligt een stad die tot het midden van de jaren 90 door het grauwe industriële landschap getekend was, maar die in de laatste twee decennia als een stedelijke feniks uit haar as is verrezen tot een van de meest sprankelende steden van Europa. De start van de wederopstanding kwam er zonder twijfel in 1997 met de opening van het Guggenheimmuseum. Het was deze culturele boost die zorgde voor tal van nieuwe restaurants van wereldklasse, gezellige barretjes en verschillende architecturale pareltjes.  Bilbao is bovendien een stad die je perfect op 48 uur kunt ontdekken! Wat wil je nog meer!

Bilbao Guggenheim

Bilbao Guggenheim

48 uur Bilbao: Dag 1

Hoewel het centrum van de stad klein genoeg is om te voet te ontdekken, ligt er indien gewenst ook een subliem netwerk van openbaar vervoer op je te wachten. Wij kozen voor een Bilbao Card waarmee je onbeperkt van alle openbaar vervoer; metro, tram en bus, gebruik kunt maken. Een kaartje kost je 10 Euro voor 48 uur.

Starten doen we in het hart van de stad, ook wel ‘El Casco Viejo’ genoemd. Geen betere manier om het oude stadsgedeelte te ontdekken, dan door de pittoreske winkelstraatjes van de stad te kuieren. Calle Artekale, Calle de la Tenderia en Calle Bidebarrieta zijn maar enkele van de vele straten die ons winkelhart alvast sneller doen slaan. Om plaatselijke lekkernijen, vers vlees en kleurrijk fruit op de kop te tikken,  springen we ook even de Mercado de la Ribera binnen. Het is een overdekte markt uit 1929 die je met een gezellige drukte en veel lekkers overspoelt. Over lekkers gesproken, we verlaten na een halve dag shoppen de Casco Viejo, steken de Nervio aan de Puente del Arenal over en belanden in Café Iruna aan de Calle Berastagui 4. Niet alleen kijkt dit eetcafé over de groene bladeren van de Jardines de Albia uit, maar je kan er ook tegen spotprijzen van de heerlijkste gerechten proeven.

De namiddag van dag 1 spendeer je best aan een korte wandeling langsheen enkele van belangrijkste gebouwen van Bilbao richting hét symbool van de stad, namelijk het Guggenheimmuseum. We keren terug naar de Casco Viejo en meer bepaald naar de Plaza Arriaga waar het elegante Teatro Arriago uit 1890 zijn barokke gevel laat bewonderen en wandelen vervolgens op de rechteroever van de Nervio, de Paseo del Arenal. Mooie gebouwen zoals de 18 de eeuwse kerk van San Nicolás en het stadhuis van Bilbao passeren de revue alvorens je via de Zubizuribrug de Nervio weer oversteekt. Van daaruit is het slechts een steenworp naar het westen tot het Guggenheimmuseum.   “Wat een wonderbaarlijk gebouw!”, horen we enkele mensen op de achtergrond fluisteren. Het Guggenheimmuseum is inderdaad een streling voor het oog, maar ook zijn inhoud mag en moet zelfs gezien worden. Tentoonstellingen en kunstwerken uit de oude en de hedendaagse kunstwereld wisselen elkaar af en zorgen voor een aangenaam cultureel namiddagbad. Nu we toch hier zijn, brengen we ook snel een bezoek aan de Plaza Arriquibar 4 waar een oud wijnhuis door de Franse designer Starck tot een gebouw met zwembad, indrukwekkende muren, cinema en tentoonstellingsruimtes werd omgetoverd.

Na al dat wandelen en indrukken opdoen, hebben we een lekkere Baskische maaltijd meer dan verdiend! We kiezen voor een etentje in Yandiola, een restaurant dat heden en verleden in heerlijke gerechten verwerkt, aan de plaza Arriquibar. Dat wordt smullen!

Bilbao Funicular de Artxanda

Bilbao Funicular de Artxanda

48 uur Bilbao: Dag 2

Het echte hart van de stad bevindt zich aan de Plazuela de Santiago 1, vlakbij de machtige Catedral de Santiago. De kathedraal met zijn geurende en kleurende interieur werd in 1379 afgewerkt, maar werd pas in 1950 de hoofdkathedraal van de stad. Met een jaloers oog kijkt deze kathedraal ook naar zijn 17 de eeuwse Gotische rivaal de Basilica de Begoña die majestueus op een heuveltop ligt te pronken. Van kerk naar park is vervolgens slechts een kleine stap als we ons in het Parque Extebarria nabij de Basilica begeven. Weer een levend bewijs van de heropleving van de stad. Tot midden jaren 80 was dit mooie park een ronkende staalfabriek, maar vandaag spelen frisse lucht, eenvoud en schoonheid de hoofdrol in dit stedelijke stukje groen. Het is hier heerlijk vertoeven, maar de stad en de Funicular de Artxanda liggen op ons te wachten.

De Funicular de Artxanda is een overblijfsel van de esthetische revolutie van de stad. Het typische rode treintje trekt zich langs de flanken van de Artxandaheuvel naar boven en geeft ons een prachtig panoramisch zicht over de stad en de Atlantische oceaan. Voor €1,80 kopen we een ticketje heen en weer.

Om ons bezoek aan deze stad in stijl af te sluiten, nemen we de metro (Lijn 1) aan het Moyua station en stappen we 11 haltes verder af aan het Areeta Station. Bij het verlaten van het station zal je aandacht meteen getrokken worden door de spectaculaire brug die als Puente Vizcaya door het leven gaat. In 1893 gebouwd, is deze brug de oudste transportbrug ter wereld en een Unesco Werelderfgoedsite. Haal die camera nog maar eens boven en geniet voor de laatste keer van deze unieke stad.

Hotel in Bilbao boekenBooking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.