World of Wonder

Riga

Citytrip: 48 uur Riga

Ja hoor, het weekend is weer in aantocht. 48 uur om lekker te ontspannen en de zorgen van morgen en de geschiedenis van gisteren even uit je hoofd te zetten. 48 uur lijkt misschien kort, maar voor wie het slim aanpakt, is het een zee van tijd. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een 2-daagse citytrip? Misschien niet meteen voor de hand liggend, maar perfect doenbaar als we grote steden zoals Rome, Londen en Parijs buiten beschouwing laten. Ik richt mijn aandacht in dit geval liever op kleinere maar daarom niet minder mooie en minder interessante steden die een weekendje citytrippen perfect doenbaar maken. 48 uur Berlijn, 48 uur Riga en 48 uur Bilbao… met een schepje van de wellnessslagroom erboven op.

48 Uur Riga

Na het uiteenvallen van de voormalige Sovjetunie ontstonden tal van kleurrijke staatjes waar Letland met zijn hoofdstad Riga er een van is. Met zijn prachtige architectuur, cultuur en pittoreske oude binnenstad is dit voor velen dé citytrip bij uitstek. Laat je op 48 uur tijd onderdompelen in een Baltische sfeer die zijn gelijke niet kent en sta versteld van de leuke restaurants en boeiende musea die in deze mooie stad op jou liggen te wachten. Wij namen alvast het voortouw en leiden je met plezier door het ravissante Riga rond.

Jekaba Kazarmas in Riga

Jekaba Kazarmas in Riga

48 uur Riga: Dag 1

Op dag 1 trekken we onze wandelschoenen aan om te voet de mooiste plekjes van de stad te ontdekken en alvast een aangename eerste indruk op te doen. Starten doen we aan de Orthodoxe kathedraal om vervolgens langs de Brivibas en het 30 meter hoge Vrijheidsmonument te wandelen. Na de brug draaien we rechtsaf en valt ons oog op een lange, ronde toren die van het Letse Oorlogsmuseum deel uitmaakt. Het museum heeft een gratis toegang dus springen we snel even binnen en buiten. Nadien gaan we verder langsheen de Jekaba Kazarmas, de huizen van Jacob, een van de langste gebouwen van Letland die je heel vaak op postkaartjes en in stadsgidsen zult terugvinden. De woningen vormen nu een leuk allegaartje van toeristische winkeltjes en restaurants. Met enkele toffe souvenirs zetten we ons tocht verder langs het Arsenals kunstmuseum aan de Torma 1. Enkele stenen hoofden verwelkomen je als gast aan de buitenzijde en binnen kun je moderne kunst van Letse artiesten bewonderen.

Nadien slaan we linksaf in de Arsenala iela om vervolgens door de Klostera iela de Katholieke kathedraal van Riga te aanschouwen. Als de kathedraal geopend is, loont het de moeite om de binnenzijde een kort bezoekje te brengen. We zetten onze weg verder door de Klostera iela en aan de overzijde van de straat de zogenaamde ‘Drie Broers’, een trio van oude huizen die bij elkaar steun lijken te zoeken om overeind te kunnen blijven. We gaan nadien links en dan rechts naar de prachtige, oude beurs van Riga die uitkijkt op het Domaplein waar we ook de Protestantse kathedraal terugvinden. Via de authentieke geplaveide Rosena iela bereiken we het Pelmeni XL café, een kleurrijk self-service café waar we genieten van heerlijke Russische ravioli en kefir.

Onze namiddag besteden we in de buurt van het Stadhuisplein waar in een van de Sovjetblokken het Museum van de Bezetting is gelegen. Dit gratis museum toont het lijden van de Letse bevolking onder 51 jaar van Duitse en Sovjetbezetting. Om onze dag na dit triest maar belangrijk stukje geschiedenis met een positieve noot af te sluiten, beklimmen we nadien nog de St. Peter-kerk die een prachtig zicht op de stad biedt en worden we met open armen door straathandelaars aan de Centrale Markt ontvangen.

Met een grommende maag stappen we ’s avond Aragats aan de Miera iela 15 binnen. Het gerucht gaat de ronde dat je op deze plek het beste Kaukasische eten ten noorden van Yerevan kunt eten. Smullend van overheerlijke shashliks vergezeld van Armeense en Georgische lekkernijen en wijn kunnen we dit alleen maar beamen.

Gebouw van Mikhail Eisenstein

Gebouw van Mikhail Eisenstein

48 uur Riga: Dag 2

Vroeg maar uitgerust opstaan, is de tweede dag de boodschap.We starten immers met een wandeling doorheen het noordwesten van Riga. Een plek die bekend staat om zijn uitzonderlijke collectie aan Jugendstilgebouwen die met groene parken en weiden afgewisseld worden. Onze wandeling start aan het Vrijheidsmonument richting Alberta iela en gaat nadien via de Elizabetes iela, de Rupniecibas iela en de Vilandes iela naar het Kronvalda park. Onderweg  nemen we maar al te graag de tijd om de gebouwen van Mikhail Eisenstein te bewonderen en staan we ook even stil bij het World Trade Center, de exuberante standbeelden in Kronvalda Park en het Nationale Theater waar de onafhankelijkheid van Letland werd uitgeroepen.

Het ochtendje cultuur leidt ons voor een hapje en een drankje uiteindelijk naar de Jekaba iela 20 en meer bepaald naar het V. Kuze café. Het Art Deco Chocolade Café is een gezellige plek waar veel aandacht aan het interieur werd besteed en waar de donkere warme chocolademelk niet te versmaden is. Donker, dik en delicieus…hmmm.

Aangezien er in Riga nog steeds evenveel Russen als Letten rondlopen, is een kort bezoek aan de Russische Orthodoxe kathedraal als middelpunt van hun gemeenschap in de namiddag meer dan de moeite waard. We wandelden er een tijdje rond en stonden versteld van het rijk aangeklede interieur en de vergulde iconen. Buiten gekomen, zagen we tot onze grote blijdschap  Minibus 341 voor de kathedraal stoppen. Deze 14-zitter kruist de Bansubrug en kronkelt vervolgens 30 minuten lang doorheen de westelijke voorsteden van Riga richting luchthaven. Je rijdt langsheen grote houten villa’s, bourgeoisie woningen en Sovjet flatgebouwen en krijgt zo een duidelijk beeld van de interessante verscheidenheid. Een mooi afscheid van een mooie stad.

Hotel in Riga boeken


Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.