World of Wonder

Cordoba

Cordoba, waar culturen elkaar ontmoeten

Waar is de tijd toch heen, vraag je jezelf soms af. Zeker als je terugdenkt aan de prachtige reizen die je doorheen de jaren hebt gemaakt. Eén van deze prachtige reizen maakte ik begin jaren 2000 samen met de wondere wederhelft die nog steeds in mijn leven rondhuppelt. Het moet een van onze eerste reizen zijn die we samen hebben gemaakt… en de bestemming… dat was het adembenemende Andalusië. Zonder dochter en zonder hond toen nog namen we het vliegtuig richting Malaga om van daaruit met de wagen en de tent onze ‘Vuelta de Andalucía’ aan te vatten. Het was een Vuelta om nooit te vergeten en een Vuelta die me heeft aangezet om de volgende artikels over Andalusië te schrijven. Veel lees- en reisgenot! Hasta pronto!

Mezquita in Cordoba

Mezquita in Cordoba

Cordoba, waar culturen elkaar ontmoeten

Bezoekers staan er misschien van versteld dat Cordoba de 10de grootste stad van Spanje is met om en bij de 320.000 inwoners. Toch heeft de stad het volkse en aangename van een provinciestadje dat gebouwd is rond een historisch centrum met een uitzonderlijk mooie Mezquita, de grote moskee van Cordoba. De stad heeft echter veel meer te bieden dan enkel de moskee en voor vele mensen is Cordoba dan ook het hoogtepunt van hun verblijf in Spanje. Cordoba is ook zo veel meer dan enkel kerken, paleizen, monumenten en musea. Het is een heel speciale plek waar u een dag of twee kunt besteden aan het wandelen door zijn authentieke straatjes, het verpozen in zijn mooie tuinen en iets lekkers eten in zijn vele cafeetjes en restaurantjes.

Cordoba is een stad die ondergedompeld is in een meer dan 2000 jaar oude geschiedenis; de Romeinen, de Visigoten, de Joden, de Moren en dan de Spanjaarden hebben zo allemaal hun stempel op het huidige Cordoba gedrukt zodat het vandaag een van de meest onvergetelijke en interessante steden van Spanje is. Cordoba startte als een kleine nederzetting in 169 v.c. met Griekse en Punische invloeden, waarvan u restanten kunt vinden in het archeologische museum van Cordoba. Onder de Romeinse gouverneur Claudius Marcelus groeide de nederzetting uit tot een echte stad waar   vooral de handel, mijnbouw en olijvenhandel de basis tot het succes waren. Vandaag zijn er nog steeds de Romeinse El Puente Romano, het Romeinse theater en de Romeinse muren en het aquaduct. Na de Romeinen waren het de Moren die voor een glorierijke periode van Cordoba zorgden. Het was tijdens deze periode dat Cordoba de grootste en belangrijkste stad, met 1 miljoen inwoners, van de wereld werd. De Joodse wijk en de grote moskee zijn hier nog stille getuigen van. Nadien kwam de stad onder leiding van de katholieke koning Ferdinand III. Ook uit deze periode staan de meeste kerken en kloosters nog overeind.

Alcazar in Cordoba

Alcazar in Cordoba

Cordoba: bezienswaardigheden

Het belangrijkste gebouw van Cordoba, de Moskee-Kathedraal, is zonder twijfel het belangrijkste gebouw van de Westerse Moslimwereld en zelfs een van de wonderbaarlijkste gebouwen van de wereld. De Moskee is een perfecte weerspiegeling van de evolutie van de stad met een mix van tal van stijlen: Gotiek, Renaissance en Barok. Het gebouw is opgebouwd uit 2 verschillende delen: de sahn met zijn portieken waar de minaret staat en de gebedsruimte of haram waar u een bos van wondermooie zuilen die een prachtig rood-wit kleurenpatroon vormen, terugvindt.

Ook naast het Alcázar, kasteel, van Cordoba kunt u niet heen. Met zijn dikke muren deed het zowel dienst als fort en paleis en is het een perfecte weerspiegeling van de ontwikkeling van de architectuur in Cordoba door de eeuwen heen. De Romeinse en Visigotische restanten liggen er aan de zijde van de Arabische overblijfselen van dit wonderbaarlijke gebouw dat de residentie vormde van verschillende heersers van de stad. Op het eerste zicht springen vooral de rechthoekige vorm met zijn lange, stevige muren en vier hoektorens in het oog. Binnenin zijn de verschillende ruimtes gebouwd rond mooie tuintjes en pleintjes met exotische bloemen, aromatische kruiden en groene bomen. Zeker niet te missen zijn de Romeinse sarcofaag en de kamer van de Mozaïeken, waar u een prachtige serie van Romeinse mozaïeken kunt bewonderen. Een prachtig gebouw zonder meer!

Paella

Paella

Cordoba: gastronomisch

De keuken van Cordoba is het overheerlijke resultaat van een lange traditie die weerspiegeld wordt in zijn grote verscheidenheid aan gerechten, zijn talrijke restaurants, bars en cafés en in het aanzien dat de stad in de gastronomische wereld heeft. De verschillende personen en beschavingen hebben ook zo allen hun stempel op de lokale keuken gedrukt. De Romeinen zorgden voor de introductie van olijfolie die vandaag nog steeds de basis vormt van heel wat gerechten, de Arabische invloed kan ontdekt worden in het gebruik van noten, gedroogd fruit, groenten, de mix van zoete en zure smaken en in de cakes en zoetigheden. De Christenen dan weer introduceerden de vleescultuur en behielden hierbij de rijkdom en culinaire aspecten van de volkeren die de eeuwen voordien Cordoba hadden beheerst. Een niet te missen mix dus die het beste van de zuiderse keuken naar boven brengt.

Wij hebben onze hotels en algemene verblijfplaatsen in Cordoba toen allemaal via booking.com geboekt. Op dat moment vonden we hier de laagste prijzen. Ook op zoek naar leuke en goedkope verblijfplaatsen in Cordoba? Dan kan je onderstaande zoekbox gebruiken:


Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.