World of Wonder

Rome

De mooiste cruisehavens ter wereld: Ravissant Rome

In onze reeks van de mooiste cruisehavens ter wereld laten we vandaag Rome aan het woord. Natuurlijk kom je aan in Civitavecchia, maar het uiteindelijke doel van deze aanleghaven is toch een bezoekje aan La Città Eterna (De Eeuwige Stad) of ook Roma caput mundi (Rome hoofdstad van de wereld) genoemd in de Romeinse oudheid. Een stad die ooit het middelpunt van de wereld was en waarvan de restanten als stille getuigen elk jaar miljoenen mensen in vervoering brengen. Rome zal je betoveren en je meeslepen in ‘la dolce vita’ met een gelato als 4-uurtje, een cappuccino in de avond en een limoncello als slaapmutsje.

Rome: Haven

Civitavecchia is de haven waar je cruiseschip aanmeert als je Rome wilt bezoeken. Houdt er echter rekening mee dat Rome zich nog steeds op 70 kilometer van de havenstad bevindt. De haven biedt je als cruisepassagier wel een waaier aan transportmogelijkheden om Rome te bereiken. Aanmeren doe je meestal bij de meest westelijk gelegen aanlegsteiger.

Rome: Cultuur

Voor de echte Romeinse cultuur moet je niet in Civitavecchia zijn. De havenstad is nooit echt belangrijk geweest en de Romeinse restanten uit de oudheid zijn dan ook op één hand te tellen. Gelukkig ligt op 70 kilometer van de havenstad Rome, hoofdstad van het huidige Italië maar ooit ook de hoofdstad van een Rijk dat zich van Engeland tot Egypte uitstrekte.

Rome Omgeving

Heb je een dag over en wil je eens iets anders bezoeken dan Rome of Civitavecchia, verruim je culturele horizon dan met een bezoekje aan Tivoli. Gelegen op 25 kilometer van Rome is dit dorpje het toonbeeld van de Etruskische cultuur. De Villa Adriana, de Villa d’Este en de Villa Gregoriana zijn mooi en fascinerend terzelfdertijd… prachtige tuinen lopen er in de mooiste voorbeelden van de Romeinse architectuur over.

Wij vonden de goedkoopste hotels in Rome via booking.com . Neem vrijblijvend een kijkje en ontdek of dit voor jou ook het geval is.Booking.com

 

Rome Bezienswaardigheden

Rome Bezienswaardigheden: Sint Pietersbasiliek

Voor de mooiste basiliek ter wereld moet je in Rome zijn. De pracht en praal van de Sint Pietersbasiliek zullen je met verstomming slaan. Werkelijk aan elk detail is gedacht bij het opbouwen van dit huzarenstukje. Het is vaak even aanschuiven maar dit zie je dan ook maar een keertje in je leven.

Rome Bezienswaardigheden: Forum Romanum

Wie de sfeer van het Rome van weleer wil opsnuiven, brengt een bezoek aan het Forum Romanum. De afbrokkelende restanten zijn stille getuigen van wat ooit het bruisende centrum van het Rome der grote keizers was. Tempels, basilieken en marktpleinen liepen er naadloos in elkaar over en waren het kloppende hart van de stad.

Rome Bezienswaardigheden: Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn dé ontmoetingsplek voor zowel de lokale bevolking als de toeristen. Je komt er even tot rust terwijl de Trinita dei Monti-kerk over je waakt. Zeker in de lente moeten de Spaanse Trappen op je reisplan staan. Ter ere van de Heilige Maagd Maria worden de Trappen dan in een kleurrijk bloemenjasje gehuld.

Rome Bezienswaardigheden: Villa Borghese

Villa Borghese is het oude landgoed van de familie Borghese en vormt een oase van rust in de drukte van de stad. Mensen trekken naar dit park om rustig in de schaduw van de bomen te verpozen, een ritje per fiets te maken of op het water te dobberen rond de Romeinse tempel. Voor cultuurliefhebbers telt Villa Borghese ook tal van musea.

Rome Bezienswaardigheden: Colosseum

Rome en haar Colosseum zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ooit was dit immense amfitheater het grootste gebouw ter wereld. Maar liefst 70.000 mensen konden er zien hoe heroïsche gladiatoren het in een hevige strijd opnamen tegen andere gladiatoren maar ook dieren. Dit moet je gewoon gezien hebben.

Rome Bezienswaardigheden: Trevi fontein

De Trevi fontein is de grootste en bekendste fontein van heel Rome en bij uitbreiding van heel Italië. Na 30 jaar van bouwen, werd de fontein in 1762 eindelijk voltooid. De weelderige en uitbundige taferelen met centraal de zeegod Neptunus zijn een echte eye catcher. Gooi zeker een muntje in de fontein want dan keer je ooit naar Rome terug.

Rome Bezienswaardigheden: Sixtijnse Kapel

Als je 1 kerk wilt bezoeken in Rome dan moet het naar onze bescheiden mening de Sixtijnse Kapel zijn. Vernoemd naar paus Sixtus en gelegen bij Vaticaanstad is dit mede dankzij de wonderbaarlijke, zeg gerust hemelse, versieringen en kunstwerken van onder meer Boticelli en Michelangelo een streling voor het oog.

Rome Sixtijnse Kapel

Rome Sixtijnse Kapel

Rome Excursies

Rome Excursies: Gladiatorenshow met diner

Duik met deze excursie de teletijdmachine in en geniet van een echte gladiatorenshow met wapens en op maat gemaakte kostuums. Net zoals in de tijd dat echte gladiatoren nog hun leven gaven voor het genot van de Romeinse burgers. Geen spelen zonder brood, dus je krijgt ook een Romeinse maaltijd met traditionele honingwijn voorgeschoteld.

Rome Excursies: Crypten en catacomben excursie

Ooit waren Christenen niet welkom in Rome en moesten ze hun godsdienst in het geheim en zelfs onder de grond uitoefenen. Deze ondergrondse gangen met zelfs ondergrondse fonteinen, crypten en tempels zijn nu ook via een excursie te bewonderen. 3 uur onderduiken in de mysterieuze Christelijke onderwereld.

Rome Excursies: Best of Rome excursie

Een best of Rome excursie toont je, zoals de naam al aangeeft, het beste van Rome. In plaats van een overbevolkte rondleiding, word je echter in kleine groepjes rondgeleid en staat ook een bezoek aan de binnenkant van het Colosseum op het programma. Deze excursie wordt een dag om niet te vergeten.

Rome Excursies: Dagtrip naar Tarquinia en Tuscania

Vanuit Civitavecchia is een dagtrip naar de oude Etruskische bergstadjes Tarquinia en Tuscania een van de excursies die het meest in het oog springt. Tarquinia telt onder meer een goed bewaarde necropolis en het Etruskische museum terwijl Tuscania een oud historisch centrum en de prachtige Romaanse Basiliek van San Pietro in de aanbieding heeft.

Rome Excursies: Rome met de Segway

Het beste van twee tijden… zo zou je de verkenning van het oude Rome met de blitse en innovatieve segways kunnen noemen. Op een dolle rit van 2 à 3 uur met een gids glijd je langsheen de belangrijkste plekjes en bezienswaardigheden van het keizerlijke Rome.

Rome Excursies: Hop-on Hop-off bus

Net zoals in zovele andere grote steden heeft ook Rome haar eigen Hop-on Hop-off busdienst. Je springt er op een open dubbeldekker die langs de populairste bezienswaardigheden van de stad rijdt. Je stapt op en af waar en wanneer je wilt en kunt tickets kopen voor een halve, een hele of zelfs twee dagen.

Rome Excursies: Dagtrip naar Tivoli

Sluit je ogen, spits je oren en gebruik je verbeelding… het is alsof keizer Hadrianus zelf nog zijn keizerrijk bestuurt vanuit dit prachtige oord. Tivoli staat bekend om de adembenemende tuinen van Villa d’Este met zijn honderden fonteinen en frivole fresco’s en om de antieke ruïnes van Villa Adriana.

Rome excursie naar Tivoli

Rome excursie naar Tivoli

Rome Shoppen

Rome Shoppen: Via Nazionale

De Via Nazionale richt zich op de shoppers die voor weinig geld toch iets moois op de kop willen tikken. Je vindt er vooral kleine winkeltjes die ook vaak de collectie van grotere merken van het vorige jaar tegen bodemprijzen aanbieden. Hier winkelen, is het echte Rome beleven.

Rome Shoppen: Via Borgognona

De Via Borgognona staat bekend om zijn luxueuze winkels waar de topmerken à la Armani en Versace standaard onderdeel van de etalages uitmaken. Je vindt er ook tal van sieraden- en juwelenwinkels. Een chique straat die de moeite loont om eens door te wandelen… al was het maar om alleen te kijken.

Rome Shoppen: Galleria Alberto Sordi

Voor vele Romeinen is dit het winkelcentrum bij uitstek. Ze komen er gezellig samen om een tas cappuccino te drinken en vervolgens een van de tientallen outletwinkels of kledingwinkels zoals Zara te bezoeken. De winkelgalerij wordt vaak met een muzikaal optreden opgefleurd.

Rome Shoppen: Via Condotti

Door de Via Condotti wandel je niet, maar flaneer je. Misschien nog meer dan de Via Borgognona is dit de winkelstraat voor de rijksten der aarden. Gucci, Prada, Valentino,… luxe en mode gaan hier hand in hand. Alleen al door de straat lopende, waan je jezelf een filmster.

Rome Shoppen: Markt Piazza Campo de’ Fiori

Romein tussen te Romeinen zijn? Breng dan eens een bezoek aan de Piazza Campo de’ Fiori. Elke dag, behalve op zondag, vindt hier ’s morgens de grootste markt van Rome plaats. Een gezellige drukte en een ciao hier en een arrivederci daar brengen je helemaal in de Romeinse sfeer.

Rome Piazza Campo de’ Fiori

Rome Piazza Campo de’ Fiori

Zegt het jou ook wel iets een Rome cruise (Civitavecchia)… boek dan of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaande banner en geniet van de laagste prijzen voor jouw cruise!

Rome Museums

Rome Museums: Vaticaan museum

Het Vaticaan omvat niet alleen de Sint Pietersbasiliek maar heeft ook een heel uitgebreide en diverse kunstcollectie gaande van wandtapijten over schilderijen van de grootste schilders op aarde tot artefacten uit de Egyptische oudheid. Best is om je kaartjes op voorhand te kopen en vroeg aan de ingang te staan.

Rome Museums: Palazzo Altemps

Dit palazzo is nog steeds een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse hoofdstad. Rome opende de deuren van dit museum pas in 1997. Binnen stoot je op indrukwekkende collecties van klassieke beeldhouwwerken. Het meest in het oog springende object echter is een 3de -eeuwse sarcofaag die uit één stuk steen gehouwen is.

Rome Museums: Macro: Museum van Hedendaagse Kunst

Het Macro aan de Via Nizza is het nieuwste en grootste van de twee Romeinse musea van Hedendaagse Kunst. Het museum herbergt onder meer een ruime collectie van de postmoderne schilder Mario Schifano. Macro probeert het bekende Maxxi-museum te overtreffen door leuker, uitdagender en dynamischer te zijn.

Rome Museums: Maxxi: het Nationaal Museum van Kunst van de 21ste eeuw

Op zijn minst even indrukwekkend dan de kunstwerken die het museum herbergt, is het Maxxi-gebouw zelf. Met haar 27000 vierkante meter van glas, staal en beton is Maxxi het eerste nationale museum in Italië dat zich volledig op hedendaagse kunst toelegt. Bezoekers kunnen er binnen een labyrint van bruggen en glooiingen zowel permanente als tijdelijke collecties bewonderen.

Rome Museums: Kindermuseum

Nabij de Piazza del Popolo vind je in een voormalige busdepot een wereld die volledig aan kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud gewijd is. Het idee achter het museum is om kinderen op een speelse wijze met de stad kennis te laten maken. Zo wordt Rome als een grote speeltuin met immens speelgoed, dat ze kunnen aanraken, bekijken en zelfs bedienen, voorgesteld.

Rome Museums: Thermen van Diocletianus

Net zoals het Palazzo Altemps maken ook de Thermen van Diocletianus van het Museo Nazionale Romano deel uit. De thermen waren ooit de grootste publieke thermen in Rome en kregen een grondige renovatiebeurt om de glorie van weleer te herstellen. Je vindt er ook tal van marmeren en bronzen beelden.

Rome Museums: ViGaMus: videogame museum

Dat Rome bekendstaat om zijn eeuwenoude kunst dat wisten we wel, maar wist je ook dat Rome een modern museum over videogames heeft? Het museum opende pas in 2012 haar deuren en neemt je mee op een reis doorheen de videogamegeschiedenis. Ideaal als de beeldhouwwerken en schilderijen je eventjes de strot uitkomen.

Rome Thermen van Diocletianus

Rome Thermen van Diocletianus

Rome Eten en Drinken

Rome Eten en Drinken: Salotto 42

Trendy bar waar de moderne Romein zijn kopje koffie of zijn heerlijk glas Italiaanse wijn komt drinken. Je kan er ook van een hapje genieten terwijl je door een van de glossy magazines bladert. Deze bar ligt op een steenworp van het Pantheon.

Rome Eten en Drinken: Da Enzo

Wie er voorbijloopt, zou nog niet doorhebben dat achter de muren een van de beste restaurants van Trastevere schuilt. Echte Romeinen serveren er authentieke gerechten met dagverse producten en dit tegen een betaalbare prijs. Reserveren is nodig want dit plekje is ook bij de plaatselijke bevolking heel populair.

Rome Eten en Drinken: Il Pagliaccio

Dat Il Pagliacco een Michelinster kreeg, verbaast ons niets. Je smaakpapillen worden hier bij iedere hap verwend en de fijnproevers zullen hun hartje kunnen ophalen. Bovendien zijn de prijzen zeer schappelijk waardoor het ook voor de ‘gewone’ bezoeker een zeer toegankelijk restaurant is. De gerechten hebben vaak een Japans tintje.

Rome Eten en Drinken: Pizzeria Ivo

In de wijk Trastevere ligt wat sommige de beste pizzeria van Rome noemen. Pizzeria Ivo bruist van de gezelligheid en het gastvrije personeel zorgt meteen voor een familiale sfeer. Hier proef je de echte Italiaanse pizza maar kan je ook voor een van de andere Europese gerechten op de kaart kiezen.

Rome Eten en Drinken: Bar Tasso

Voor de locatie alleen al zou je deze bar een bezoekje moeten brengen. Je krijgt er op de weg tussen de wijk Trastevere en het Vaticaan een kijk op het echte Romeinse leven terwijl je van een authentieke cappuccino geniet. En dit alles tegen prijzen die je doen glimlachen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.