World of Wonder

Keulen … de noordelijkste stad van Italië

Het moet nu ongeveer 2 weken geleden zijn dat we met de schoonfamilie voor een weekendje Eifel in de buurt van Keulen kozen. Gezellig als altijd viel me ook op hoe mooi deze streek wel was. Ondanks het grijze wolkendek wierpen zo af en toe enkele zonnestralen hun felle licht op het bont gekleurde bladerendek waardoor de pracht en praal van dit stukje Duitsland helemaal tot zijn recht kwam. Tijd om jullie wat meer over onze weekendbestemming te vertellen. En dat doen we via 5 mooie artikels… als we het doen, doen we het goed 🙂 :

Keulen, of Köln zoals de Duitsers het noemen, is een geweldige stad. Langs de ene kant levendig en opgewekt met zijn talrijke pubs, restaurants en zijn bruisende nachtleven maar langs de andere kant ook historisch zeer waardevol met vele oogstrelende monumenten en andere bezienswaardigheden. Of u nu een fan bent van de straatmuziek in de Hohe Strasse of van de aria’s in het moderne operahuis, of u nu getroffen wordt door de vloerschilderingen in de kathedraal of door de oude meesters in het Wallraf Richartz Museum, of u nu in feeststemming geraakt door het jaarlijkse muziekfestival of door het wereldberoemde carnaval … in Keulen vindt u zeker uw ding! Deze kosmopolitische metropool met bijna 1 miljoen inwoners heeft ondanks zijn grote omvang nooit het gemoedelijke en volkse karakter verloren. Iedereen voelt zich wel thuis in Keulen.

Colonia Claudia Ara Agrippinensium

Colonia Claudia Ara Agrippinensium

Keulen is de oudste grote stad van Duitsland. Zijn naam dankt het aan de Romeinse Keizerin Agrippina. Oppidum Uborum was de geboortestad van Agrippina, de latere vrouw van keizer Claudius. Na de dood van Agrippina werd ter ere van haar de stadsnaam omgedoopt tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium of later gewoon Köln. Deze Romeinse invloed bepaalt tot op vandaag grotendeels het stadsbeeld van Keulen en vormt ook de hoofdreden van de duizenden jaarlijkse bezoekers die op zoek gaan naar de Romeinse overblijfselen. De stad groeide echter ook na de Romeinse periode verder uit tot een echte wereldstad. Enkel de zware bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog zorgden voor een terugval en waren letterlijk en figuurlijk een zware klap die het grootste gedeelte van de stad in puin en as omtoverde. Toch, zoals het een wereldstad beaamt, grepen de burgers al gauw al hun moed en werkkracht weer samen en in een mum van een tijd was Keulen weer die bloeiende en oogstrelende stad die het tot op de dag van vandaag is.

Keulen: bezienswaardigheden

Keulen is stelselmatig gebouwd en gegroeid doorheen zijn geschiedenis en heeft hierbij verschillende opmerkelijk restanten nagelaten voor de daaropvolgende generaties. Zijn 2000 jarige geschiedenis zorgde voor een groot aantal historisch gezien belangrijke monumenten die allen gelegen zijn in de schaduw van de imposante kathedraal: zoals de wereldberoemde Romeinse Dionysys mozaiek, het Joodse Mikwe, het middeleeuwse Overstolzenhaus en de Hürzenich hal maar ook de moderne en oogstrelende constructies zoals het operahuis en het Mediapark.

De kathedraal die al eeuwen het referentiepunt vormt van Keulen en omstreken en die het bekendste architecturale gebouw van Duitsland is, meet maar liefst 157 meter. De kathedraal of Dom van Keulen bevat heel wat meesterwerken uit de schilderkunst en is grotendeels in gotische stijl opgebouwd. De bouw zelf duurde maar liefst 632 jaar!

Natuurlijk zijn ook de Romeinse bezienswaardigheden praktisch achter iedere hoek in Keulen te vinden. Zo is er het oogverblindende en goed bewaarde Romeinse Dionysys mozaiek dat terug te vinden is het Romeins-Germaans museum. Dit museum stelt een uitgebreide collectie van archeologische vondsten van de Romeinse tot de middeleeuwse periode tentoon. Nog niet genoeg van de Romeinse wonderen dan kunt u in de stad ook restanten terugvinden van de oude Romeinse stadsmuren en de Romeinse aquaducten.

Even de gezellige stadsdrukte ontvluchten, kunt u doen in de Botanische Tuinen van Keulen. De tuinen zijn een oase van rust een schoonheid en bevatten niet minder dan 12.000 verschillende soorten planten en bloemen.

Pastilo-studio.ru bezorgde ons deze prachtige timelapse van enkele jaren geleden van Keulen! Geniet ervan!

Streekproducten uit Keulen

Streekproducten uit Keulen

Keulen: gastronomisch

Keulen is zonder twijfel een gastronomische ster aan het Duitse firmament. De stad biedt zijn gasten niet alleen zijn huisgemaakte en unieke Kölsch bier vergezeld van typische Keulse delicatessen maar het bulkt ook van de toprestaurants. Er zijn niet minder dan 3000 eethuizen, restaurants en brouwerijen in deze Duitse stad. Hierdoor is er geen enkele stad in gans Duitsland die zoveel eetgelegenheden en klasserestaurants per inwoner kan aanbieden dan Keulen.

Keulen bezoeken is Kölsch drinken. Het is een licht biertje dat zijn oorsprong heeft in Keulen zelf en waar de huidige werknemers niet alleen gekleed gaan zoals de oude brouwers dat deden maar waar ook de kunst van het brouwen nog steeds grotendeels op traditionele wijze gebeurt. Ideaal om bij de Kölsch te eten is bijvoorbeeld Halver Hahn, een dikke snede roggebrood met kaas en mosterd, Kölscher Kaviar, zwarte pudding met rauwe ajuintjes, of Rhenish Sauerbraten, gemarineerde rosbief.

Op zoek naar andere leuke dingen om in de wijde omtrek van Keulen en in de Eifel te doen? Kijk dan zeker eens naar onze blogpost ‘Wat te doen in de Eifel‘.

Een hotel in Keulen boeken doe je voor de laagste prijs volgens onze zoektocht het best via booking.com. Onderstaande zoekbox kan je hierbij helpen:


Booking.com

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.