World of Wonder

Emmen

Emmen, de beste vrijetijdsgemeente van Nederland

Op zoek naar een leuke plek om het nieuwe jaar op gepaste wijze in te wijden, kwamen we in Hof van Saksen in de Nederlandse provincie Drenthe terecht. Omdat deze prachtige provincie ons enkele jaren geleden al aangenaam wist te verrassen toen we in het Land van Bartje verbleven, leek een terugkeer naar deze regio ons een perfecte keuze. Reken daar nog de te gekke waterglijbanen van het Hof van Saksen bij en je weet meteen waarom onze dochter en haar nichtje al twee avonden tevoren vol met zenuwen naar onze vakantie uitkeken. Tijd dacht ik bij mezelf om een paar leuke en interessante artikels over Drenthe te schrijven. Veel plezier!

Emmen is een mooie en actieve stad in het zuidoosten van de provincie Drenthe. Bovendien draagt de stad ook de titel hoofdstad van Drenthe. Groot Emmen telt om en bij de 100.000 inwoners. De stad staat vooral bekend om zijn talrijke activiteiten die van Emmen het hele jaar door een bruisende stad maken. Zo telt Emmen verschillende attractieparken waarvan Dierenpark Emmen ongetwijfeld het bekendste maar zeker niet het enige is. Zo is er ook nog het vakantiepark ‘Parc Sandur’ en komt er binnen afzienbare tijd ook een Wildlife ParkResort Europa. Naast deze attractieparken vinder er jaarlijks tal van evenementen en festivals plaats en mocht dat nog niet voldoende zijn dan zijn er ook heel wat culturele tentoonstellingen en musea die van Emmen een place to be maken. Met al dit moois dat Emmen te bieden heeft, was het dan ook niet echt verwonderlijk toen het stadje in 2008 tot de beste vrijetijdsgemeente van Nederland werd uitgeroepen. Een titel die het de volle 100% verdient!

Raadhuisplein in Emmen

Raadhuisplein in Emmen

De eerste maal dat het woord Emmen of liever gezegd Emne opdook, was in de 12de eeuw. In 1139 is er namelijk een manuscript teruggevonden dat sprak over Curtis Emne, wat zoveel betekent als het Hof van Emmen. Waarschijnlijk bestond Emmen toentertijd dan ook uit een grote hoeve die deze naam droeg en waarrond stap voor stap een dorp groeide. Op het einde van de 12de eeuw sprak men ook voor het eerst van de parochie Emmen. Als men de gemeente Emmen vandaag bekijkt dan heeft het ook wel iets weg van een stad. Dit heeft Emmen te danken aan de periode na Wereldoorlog II toen men het gebied wilde ontplooien door er verschillende textiel- en metaalnijverheid te vestigen. Deze nieuwe industrie zorgde voor heel wat nieuwe werkgelegenheid en heel wat immigranten die onderdak kregen in nieuw opgerichte stadswijken. Om de wondermooie natuur rondom Emmen te sparen, werden deze wijken vlakbij het stadscentrum gebouwd.

Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen

Emmen: bezienswaardigheden

Wilt u de tijden van weleer weer beleven zoals ze toen beleefd werden in en om Emmen, breng dan zeker een bezoek aan het Veenpark. Het Veenpark is een park dat bij de venen gevestigd is en dat u laat zien hoe het leven rond de venen zich afspeelde. Er is een authentiek dorp opgebouwd en een leuke speeltuin voor de kinderen. Neem ook eens het stoomtreintje dat u doorheen de venen naar de plek leidt waar turfstekers vroeger hun turf gingen steken om daarna op de turfboot te springen die de turf meenam naar andere steden en dorpen. Een echte familiebestemming!

Emmen is ook eigenaar van de enige echte en noemenswaardige dierentuin van Nederland, Dierenpark Emmen. Dit dierenpark, dat misschien wel het bekendste van Europa is, mag ieder jaar meer dan 1 miljoen bezoekers verwelkomen. Het park is vooral befaamd om zijn grote kuddes aan dieren die in hun natuurlijke biotoop rondzwerven. Het dierenpark denkt momenteel ook al aan de toekomst van zowel de dieren als van zijn bezoekers. Onlangs breidde het park al een gedeelte uit buiten het stadscentrum en tegen ten laatste 2014 zal het hele park zich buiten het centrum bevinden, waar het 3 keer zo groot wordt als het huidige park en zelfs over een theater gaat beschikken.

Emmen: gastronomisch

Wilt u smullen van al dat lekkers dat in de weiden rondom Emmen rondloopt en dat op de vroegmarkt beschikbaar is, probeer dan zeker Restaurant Pardoes. Dit moderne restaurant ontvangt u in een warme en aangename omgeving en staat vooral bekend om zijn overheerlijke rib- en steakgerechten die allen met veel liefde bereid worden. Toch komt u er ook als visliefhebber of vegetariër zeker aan uw trekken. U vindt het restaurant in de Kolhoopstraat te Emmen.

Iets exotischer is Restaurant Athina. Zoals de naam misschien al deed vermoeden, bereidt de chef Vasilis typische Griekse gerechten voor u. Het restaurant bevindt zich in de uitgaansbuurt van Emmen en vormt dus de ideale plek om uw avondje uit te beginnen. Alles wordt bereid en geserveerd in een authentiek Grieks kader en sommige avonden per week kunt u bovendien genieten van live muziek.

We zijn nu al een aantal keer in Drenthe geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com geboekt. Het leverde ons via onderstaande zoekbox de laagste prijzen op:


Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.