World of Wonder

Gezondheid Nieuws

Gezondheid nieuws

Gezondheid nieuws: Met een broodrooster smartphonebacteriën te lijf

Wist je dat jouw smartphone tot wel 7000 verschillende soorten bacteriën kan bevatten? Je smartphone is hiermee een ware bron van microscopische organismen. En hoewel de meeste organismen onschuldig van aard zijn, kan een kleine groep toch voor gezondheidsproblemen zorgen. Enkele Britse ontwerpers bedachten daarom een stijlvol reinigingsapparaat dat je smartphone op enkele seconden tijd weer helemaal bacterievrij maakt. Je stopt je smartphone in een soort van broodrooster waarna UV-stralen de bacteriën om zeep helpen. Als de smartphone een tijdje ‘geroosterd’ heeft, springt hij er weer fris en hygiënisch uit. Er werd voor een broodroostervorm gekozen omdat deze vorm voor iedereen herkenbaar is. Geen gedoe met handleidingen en instructies dus, maar eenvoudig en vanzelfsprekend. Het toestel wordt momenteel in Zuid-Korea getest. Is deze test succesvol dan mogen we de smartphonerooster binnenkort ook bij ons verwachten.

Holistisch Centrum

Holistisch Centrum

Gezondheid nieuws: Een streepje harmonie en geluk in het leven

Op een steenworp van de Nederlandse grens, te midden van het groene Kalmthout en op loopafstand van de rustieke Kalmthoutse Heide, ligt het holistische gezondheidscentrum van Pieter Van der Stighelen. Doel van het centrum is om via verschillende persoonlijke begeleidingen, therapieën en workshops harmonie en daarbij samenhangend geluk in je leven te brengen. Het holistisch centrum steunt op een team van professionele begeleiders met elk een specifieke kennis en opleiding. Hun diverse programma’s gaan van een op maat gemaakte gezondheidsbegeleiding over Ayurvedische en Tibetaanse massages tot yoga, workshops en zelfs een heuse klankreis. Klaar voor een volledige herbronning van lichaam en geest? Dan is het holistisch centrum misschien wel iets voor jou. Meer informatie via www.holistisch-centrum.be .

Gezondheid nieuws: Proefproject thuischemo mogelijk ware verademing voor kankerpatiënten

Een zware last voor kankerpatiënten, bovenop de ziekte zelf, is zonder twijfel het heen en weer hollen naar het ziekenhuis voor chemobehandelingen. Het Erasmus MC in Rotterdam wilde deze vaak helse verplaatsingen met behulp van ‘thuischemo’ uit de wereld helpen. Zoals de naam al aangeeft, kregen de patiënten thuis hun chemobehandelingen en hoefden ze zo niet langer de deur meer uit. Speciale verpleegkundigen zorgden hierbij voor de nodige medische ondersteuning. In 2016 liep dit proefproject bij een 20-tal kankerpatiënten die via een injectienaald medicatie kregen. Deze patiënten voorzagen het MC op regelmatige basis van feedback waarna begin 2016 een algemene evaluatie volgde. De resultaten waren zeer bevredigend en momenteel wordt dan ook gekeken of dit proefproject ook een permanente dienstverlening zou kunnen worden. Naast het proefproject van het Erasmus MC zien ook andere oncologen en oncologische diensten thuischemo als de toekomst van de chemo. Zo liet oncoloog prof. Dr. Jan Schellens onlangs weten dat thuischemo waarbij de chemotherapie in tabletvorm wordt toegediend volgens hem de toekomst is. Dankzij de intrede van meer orale kankerbestrijdingsmiddelen is dit niet langer een utopie. Prof. Dr Schellens gaf zelfs aan dat het momenteel al op kleine schaal wordt toegepast. Hoewel het in beide gevallen slechts om een pilot gaat/ging, zal deze evolutie van thuischemo voor vele patiënten, voor wie de verplaatsingen als vermoeiend en zwaar worden ervaren, toch al als muziek in de oren klinken. 

Gezondheid nieuws: Als Carr het kan, kan jij het ook… stoppen met roken

1,5 miljoen Nederlanders zuigen nog elke dag aan hun nicotinestokje. Een verslaving met mogelijk kwalijke gevolgen, maar ook eentje die je maar moeilijk kunt afleren. We kennen allemaal wel iemand die liever zou stoppen met roken maar na verschillende verwoede pogingen toch weer aan het saffie-roken is geslagen. Voor deze mensen kan het boek ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr misschien wel een helpende hand bieden. Carr was 33 jaar lang zelf een kettingroker die 100 sigaretten per dag naar binnen werkte. Tot op een dag hij er eindelijk in slaagde om te stoppen. En het bleek eenvoudiger dan eerst gedacht. Op een prettige manier omschrijft hij in zijn boek waar je verslaving vandaan komt maar ook hoe je er een einde aan kunt maken. En ook de praktische kant, via eenvoudige instructies, deelt hij maar al te graag met zijn lezers.

Gezondheid nieuws: Het effect van muziek voor, tijdens en na een operatie

We horen soms wel eens de verhalen van chirurgen die een streepje muziek tijdens een operatie wel kunnen waarderen. Dat de muziek een positieve invloed op het werk en de gemoedsgesteldheid van de arts kan hebben, kunnen we begrijpen. Maar wat zou het effect op de patiënt zijn? Een vraag die die ook enkele onderzoekers van de Queen Mary universiteit in Londen zich stelden.  7000 patiënten, zowel volledig als gedeeltelijk verdoofd, die als proefpersonen onder de arm werden genomen, kregen voor, tijdens of na de operatie verschillende stijlen muziek te horen. En wat bleek… muziek had wel degelijk een verminderend effect op de pijn en angsten van patiënten. Zelfs bij de personen die onder volledige verdoving onder handen werden genomen. Uit het onderzoek bleek wel dat het positieve effect van muziek op pijn en angst na een operatie te verwaarlozen is. Volgende keer toch maar een CD’tje of draaitafel met DJ mee naar het ziekenhuis nemen?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.