World of Wonder

granada

Granada, sprookjesachtige stad aan de Sierra Nevada

Waar is de tijd toch heen, vraag je jezelf soms af. Zeker als je terugdenkt aan de prachtige reizen die je doorheen de jaren hebt gemaakt. Eén van deze prachtige reizen maakte ik begin jaren 2000 samen met de wondere wederhelft die nog steeds in mijn leven rondhuppelt. Het moet een van onze eerste reizen zijn die we samen hebben gemaakt… en de bestemming… dat was het adembenemende Andalusië. Zonder dochter en zonder hond toen nog namen we het vliegtuig richting Malaga om van daaruit met de wagen en de tent onze ‘Vuelta de Andalucía’ aan te vatten. Het was een Vuelta om nooit te vergeten en een Vuelta die me heeft aangezet om de volgende artikels over Andalusië te schrijven. Veel lees- en reisgenot! Hasta pronto!

Granada, sprookjesachtige stad aan de Sierra Nevada

Granada is een Zuid-Spaanse stad die gelegen is aan de voet van de imposante bergen van de Sierra Nevada. Vele bezoekers komen van hun reis naar Granada terug op het thuisfront en vertellen daar dat als er één plaats is die u ooit weleens moet bezocht hebben, het wel Granada is. De stad telt ongeveer 240.000 inwoners waarvan 80.000 studenten die voor een levendige en bruisende sfeer zorgen. Naast de universiteit is er nog een belangrijke werkgever in de stad, namelijk het paleis Alhambra, een wondermooi gebouw dat elk jaar meer dan 2 miljoen bezoekers mag verwelkomen. Bezoekers worden ongetwijfeld overdonderd door de pracht en praal van dit Moorse juweeltje. Bezoekers die de eerste maal Granada bezoeken zullen ook versteld staan van de tapacultuur die in deze stad heerst. Ze zijn niet enkel overheerlijk maar bij de meeste drankjes krijgt u er ook een gratis tapa bij! Geen wonder dat heel wat jongeren hier hun studentenjaren willen doorbrengen.

De eerste nederzettingen in en rond Granada zouden er geweest zijn rond 1500-2000 v.c. toen kleine Iberische stammen er zich gingen vestigen. Later dan, rond 550 v.c,. waren het de Feniciërs die een eerste nederzetting op poten zetten op de plek waar nu Granada ligt. Het kreeg de naam Elybirge. Na een korte bezetting door de Romeinen waren het de Visigoten die zorgden voor een groei van de stad. De stad werd ook op militair vlak belangrijk en de eerste Joden gingen zich in het gebied vestigen dat ze de naam Garnata al-yahut gaven. Waarschijnlijk komt ook daar de naam Granada vandaan. Nadat de stad vervolgens in handen was gekomen van de Moren die Granada tot de hoofdstad van de gelijknamige provincie hadden gemaakt, veroverden uiteindelijk de katholieke koningen Ferdinand en Isabella de stad. De Islam werd verbannen uit de stad en vele Moslimgebouwen werden omgebouwd tot katholieke kloosters, kerken en kathedralen zoals de huidige kerken van San Miguel, Santa Maria, San José en de kathedraal.

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Granada: bezienswaardigheden

Het Alhambra was een paleis, een citadel, een fort en de woonplaats van de Nasrid Sultans, de nobelen van de regering, de dienaren en de elite soldaten van de Nasrid dynastie, het laatste Islamitische sultanaat van het Iberische schiereiland. Samen met de Mezquita van Cordoba is het Alhambra een van de bekendste Islamitische kunstwerken ter wereld. De plek van dit wonderbaarlijke gebouw werd door de sultans uitgekozen omdat ze hier een goed zicht hadden op hun stad en de omgeving. Het gebouw werd niet meteen volledig opgericht maar is een mengeling van verschillende stijlen en gebouwen die geleidelijk aan tot het huidige Alhambra hebben geleid. Het is een van de mooiste voorbeelden ter wereld van de evolutie van stijlen en uitbreidingen.

Trek in Granada ook enkele uurtjes uit om de wijk Albaicín te ontdekken. Albaicín is de grootste en meest karakteristieke Moorse wijk van gans Spanje. Ze beschikt over nog heel wat interessante Moorse bezienswaardigheden zoals de Moorse openbare baden, kleine baden aan de Plaza Nueva, het archeologische museum en de Mirador de San Nicolás, vanwaar u een prachtig overzicht heeft over de wijk en op het Alhambra.

Met de grootste Spaanse gemeenschap van zigeuners en de beste flamenco gitaristen, dansers en zanger moet u in Granada zeker ook eens een flamenco avond meemaken. Aanraders zijn de Sala Alhambra, zij zorgen voor vervoer van en naar uw hotel en u kunt er tegelijkertijd eten en drinken, en de Zambra de María La Canastera aan de Sacramonte 89, een klassieke flamenco avond in een typische Spaanse kelder.

Restaurant Chikito in Granada

Restaurant Chikito, Granada

Granada: gastronomisch

Er is zoveel lekkers te eten in Granada zodat we u hieronder gewoon enkele van de beste restaurants voorstellen.

Chikito aan de Plaza del Campillo is een restaurant in het hart van de stad waar u kunt genieten van een Andalusische en Granada-stijl keuken.

Cunini aan de Plaza Pescaderie is hét restaurant van Granada als het op visgerechten aankomt. Het is vlakbij de kathedraal gelegen en specialiteiten zijn de quiquillas van Motril, de visstoofpotjes en het grote assortiment aan gegrilde vis.

El Claustro aan de Gran Vía Colón is gespecialiseerd in streekgerechten op basis van lokale producten zoals Remojón Granadino, een mix van salade, aardappeltjes, gerilde peper en ui en verschillende gerechten met mango en avocado uit de tropische valleien rondom Granada.
Mooie Granada timelapse van Robert Porto!

 

 
Wij hebben onze hotels en algemene verblijfplaatsen in Granada toen allemaal via booking.com geboekt. Op dat moment vonden we hier de laagste prijzen. Ook op zoek naar leuke en goedkope verblijfplaatsen in Granada? Dan kan je onderstaande zoekbox gebruiken:


Booking.com

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.