World of Wonder

haar

Haartransplantatietechnieken op een rijtje

FUE en FUT..  ze klinken als de lokroep van een exotische trekvogel, maar het zijn wel degelijk de haartransplantatietechnieken die al duizenden mensen het kroezelend kapsel van hun dromen hebben opgeleverd. Voor vele mensen zijn de termen FUE-haartransplantatie en FUT-haartransplantatie echter nobele onbekenden en is een woordje uitleg dan ook nuttig om deze keer ‘het haar door het kapsel te zien’.

De FUT-haartransplantatie in detail

Haartransplantatie sloeg een nieuwe weg in toen ongeveer 20 jaar geleden voor de eerste maal een FUT-haartransplantatie werd uitgevoerd. De resultaten mag je voor die tijd gerust baanbrekend noemen. Een stukje haar wordt aan de achterzijde van het hoofd weggenomen waarna de haren op de verschillende kalende plekken worden ingeplant. De FUT-haartransplantatie is een techniek die de tand des tijds heeft doorstaan en die nog steeds wordt toegepast. Nadeel van deze techniek is dat de revalidatie behoorlijk lang is en dat je lichaam een litteken rijker is. Bij een FUT-haartransplantatie overlappen de andere haren op het hoofd het litteken na verloop van tijd wel enigszins maar weg is het nooit.

FUE haartransplantatie

             FUE haartransplantatie

De FUE-haartransplantatie in de kijker

Het was niet alleen een doorn in het oog voor heel wat patiënten die toen een haartransplantatie overwogen, maar ook voor de artsen zelf. Je neemt immers een esthetisch probleem weg, maar je creëert wel een nieuw probleem. Enkele jaren later dook dan ook voor de eerste maal dé oplossing op, namelijk de FUE-haartransplantatie. In plaats van een reepje huid weg te nemen, gaat men de aandacht op de individuele haarwortels, in het vakjargon ook wel grafts genoemd, richten. Met een holle naald worden de haarwortels aan de zijkant weggenomen en naar de kale plekken getransplanteerd. De kans op littekens is zeer klein, op mogelijk enkele stippeltjes na, en ook het herstel wordt op deze manier via een FUE-haartransplantatie drastisch verkort. De FUE-haartransplantatie vormt dan ook de ideale oplossing voor mensen die naar een haartransplantatie zonder al te veel nazorgen op zoek zijn.

FUT-haartransplantatie vs FUE-haarstransplantatie

Waarom de FUT-methode dan nog steeds gebruikt wordt? Terechte vraag. Wel, de keuze tussen een FUT-haartransplantatie en een FUE-haartransplantatie bestaat nog steeds omwille van een aantal factoren. Zo kunnen zaken zoals haardichtheid, type van huid en rugklachten een rol spelen in het al dan niet kiezen voor de FUT-methode. Omdat er heel wat factoren de keuze voor FUE en FUT kunnen beïnvloeden, is de beste tip echter nog steeds om professioneel advies bij de kliniek zelf in te winnen. Met hun jarenlange ervaring en het gebruik van beide methodes krijg je ongetwijfeld een advies op maat.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.