World of Wonder

zonnecellen

Het pad naar de toekomst ligt bezaaid met zonnecellen

U kent ze vast en zeker wel…de rekenmachines die gevoed worden door een prachtig staaltje van energie, namelijk zonnecellen. Ze beschikken niet over vervuilende batterijen en zo lang er licht is, is er leven in de rekenwereld. Toch steunen niet enkel rekenmachines op dit ecologisch snufje maar gaat de toepassing van zonnecellen verder dan u waarschijnlijk denkt en tot nu hebt opgemerkt. Niet alleen voor elektronische verkeersindicaties, hulptelefoons langs de weg maar tegenwoordig ook voor het opladen van de GSM- of de laptopbatterij vormen zonnecellen een bron van energie. Het gebruik van zonnecellen en meer bepaald zonnepanelen zit kortom in de lift en de zonneceltoekomst ziet er voor de komende decennia zeer rooskleurig uit.

Zonnecel

Zonnecel

De werking van een zonnecel uit de doeken gedaan

Alvorens een kijkje te nemen naar het ruime voordelenpakket dat zonnecellen met zich meebrengen, is het misschien wel interessant om kort stil te staan bij de werking van een zonnecel. Hoe werkt nu zo’n zonnecel en hoe wordt de energie juist opgewekt? Naar een zonnecel wordt ook vaak verwezen als zijnde een fotovoltaïsche cel. Het basismateriaal waarvan zonnecellen in 99% van de gevallen gemaakt zijn, is silicium. Door aan de bovenkant een laag fosfor toe te voegen en onderaan een laag borium en deze drie stoffen tussen 2 glaslagen te plaatsen, ontstaat het bekende zonnepaneel. Door het zogenaamde fotovoltaïsche effect worden de aanwezige elektronen door de straling van de zon nu naar een hoger niveau gebracht. Het spanningsverschil dat hierbij ontstaat, zorgt voor de opwekking van gelijkstroom. Aangezien de geproduceerde spanning van één zonnecel aan de lage kant is (+/- een halve volt) worden er verschillende zonnecellen in serie aan elkaar gebonden. Een transformator aan het uiteinde van het paneel zorgt er nu voor dat de gelijkstroom in 230V wisselstroom wordt omgezet.

De voordelen van zonnecellen op een rijtje

Het is vooral door de het ruime gamma aan voordelen dat de zonnecel als de primus van de energieklas aanzien wordt. Allereerst is er natuurlijk het ontegensprekelijke voordeel van de hernieuwbare eigenschappen van de zon. De zon is in tegenstelling tot onze huidige fossiele brandstoffen onuitputtelijk. Ze kan zich even verschuilen achter de wolken en ’s nachts is zoeken naar de zon ook een onbegonnen zaak maar toch is ze grote delen van de dag gratis beschikbaar voor wie ze wil gebruiken. Zonnecellen hebben daarenboven ook de groene harten van menig ecoloog en voorvechter van het groene gedachtegoed gestolen. Zonne-energie is namelijk niet vervuilend en broeikasgassen zijn in combinatie met zonnecellen volledig uit den boze. Vooral dit ecologische aspect speelt heden ten dage in het voordeel van zonnecellen. Zonnecellen vragen, grotendeels door hun statische karakter, daarnaast ook weinig onderhoud. In deze stresstijden waarbij time meer dan eens money is, mag ook dit voordeel zeker niet onderschat worden. En dan is er last but not least nog het financiële plaatje dat niet onder stoelen of banken kan gestoken worden. Op langere termijn is de aanschaf van op zonnecellen gebaseerde zonnepanelen een renderende investering. Naar de toekomst toe, met het continue onderzoek naar innovatieve maar ook goedkopere zonne-oplossingen, zal het uiteindelijke kostenplaatje enkel in het voordeel van zonnecellen spelen.

Zonnerevolutie

Zonnerevolutie

De zonnerevolutie: hasta la victoria solar siempre

Zonnecellen vormen dus niet alleen een ecologische, onderhoudsvriendelijke maar op langere termijn ook financieel gunstige energiebron. De laatste jaren, met het oog op de toekomst, duikt dan ook steeds vaker het woord ‘solar revolution’, vrij vertaald zonnerevolutie, op in onze continue zoektocht naar groene energiebronnen. Het gaat hier om het idee dat op een dag in de toekomst we allemaal zullen kunnen genieten van en leven op zonnecellen. Het is een zeer mooie en op dit moment misschien nog utopische gedachte die toch perfect realiseerbaar moet zijn in de nabije toekomst. De zon, onze eigen dagster, zorgt met haar heldere zonnestralen immers voor niet minder dan 1000 watt aan energie per vierkante meter, ruim voldoende dus om elk huis en elk kantoorgebouw van onze aardbol van stroom te voorzien. De weg is nog lang maar bezaaid met zonnecellen ligt ze sowieso zeker.

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.