World of Wonder

Hoogeveen

Hoogeveen, de ideale uitvalbasis om Drenthe te verkennen

Op zoek naar een leuke plek om het nieuwe jaar op gepaste wijze in te wijden, kwamen we in Hof van Saksen in de Nederlandse provincie Drenthe terecht. Omdat deze prachtige provincie ons enkele jaren geleden al aangenaam wist te verrassen toen we in het Land van Bartje verbleven, leek een terugkeer naar deze regio ons een perfecte keuze. Reken daar nog de te gekke waterglijbanen van het Hof van Saksen bij en je weet meteen waarom onze dochter en haar nichtje al twee avonden tevoren vol met zenuwen naar onze vakantie uitkeken. Tijd dacht ik bij mezelf om een paar leuke en interessante artikels over Drenthe te schrijven. Veel plezier!

Hoogeveen is een Nederlandse gemeente in de provincie Drenthe die om en bij de 55.000 inwoners telt. De stad is het hele jaar door een centrum van handel, cultuur, kunst en levendigheid. Tal van evenementen vrolijken het centrum elke maand op. Even het toeristische bureau van Hoogeveen binnenspringen, zal u versteld doen staan van wat er allemaal te beleven valt. U kunt er ook urenlang winkelen langs de grote winkelstraten en het moderne winkelcentrum de Cascade. Niet alleen het centrum van de stad bruist van het leven en de gezelligheid maar ook de omliggende dorpen die allen tot de gemeente Hoogeveen behoren, hebben zo hun culturele troeven waar u als bezoeker niet kunt naast kijken. Bovendien ligt Hoogeveen op het pad van heel wat fiets- en wandelroutes. Even buiten Hoogeveen zult u dan ook verrast staan van de oneindig groene bossen, de heerlijke heidevelden en de typische Drentse dorpjes. Het is, zoals Vincent van Gogh al in 1883 tot de ontdekking kwam, het ideale dorp om de rest van Drenthe te verkennen.

Verschillende prehistorische vondsten wijzen er op dat er al heel ver terug in de geschiedenis leven was op de plek waar nu Hoogeveen gelegen is. Zo zijn er verschillende vuurstenen werktuigen en een oude kano terug gevonden. Daarnaast heeft men ook verschillende funderingen van wat ooit boerderijen moeten zijn geweest en Romeinse resten uit de grond gehaald. Van de 12de tot de 16de eeuw nog een boerendorp groeide Hoogeveen in de 17de eeuw uit tot een centrum van turfnijverheid. De Compagnie van de 5000 Morgen kocht er grote stukken veengrond en startte met de ontginning van turf. De eerste echte arbeiderswoningen werden opgetrokken en Hoogeveen bleef vanaf dat moment continu bewoond. De turf werd verspreid over heel Nederland en bracht welvaart en bloei in Hoogeveen. Eind 19de eeuw verminderde de turfnijverheid en nam geleidelijk de industrialisering toe waarvan Hoogeveen nu nog geniet.

Hoogeveen: bezienswaardigheden

Om het bestaan en de geleidelijke groei van Hoogeveen helemaal te vatten, is een bezoek aan het historische museum van de 5000 Morgen handig. Dit museum dat genoemd werd naar de Compagnie van de 5000 Morgen, die een belangrijke rol vervulden in de groei en bloei van Hoogeveen, leidt u op een leuke manier doorheen de geschiedenis van het stadje. Naast het traditionele museum vinden er ook regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats.

Hoogeveen telt ook nog heel wat prachtige landhuizen die getuigen van het roemrijke verleden van de stad. Heel wat van deze huizen worden momenteel beschermd. Misschien wel het opmerkelijkste van deze landhuizen is vlakbij Hoogeveen gelegen in het dorp Echten. De link met Hoogeveen is snel gelegd als u weet dat de oorspronkelijke bewoners, de familie van Echten, de eigenlijke grondleggers van Hoogeveen waren. Eind jaren 70 werd het huis volledig gerestaureerd en rondom de woning vindt u mooie parken waarin u gerust enkele uren kan ronddolen.

Ga zeker ook eens langs Korenmolen De Zwaluw. Deze imposante molen doet nog steeds dienst als maler van meel en dit als een van de weinige in geheel Drenthe. U kunt de molen, in de Echtenstraat, een bezoek brengen en de bakker zal u met plezier laten zien hoe alles precies in zijn werk gaat. Nadien kunt u verse producten op de kop tikken in het winkeltje van de molen.

korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen

korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen

Het Koetshuis in Hoogeveen

Het Koetshuis in Hoogeveen

Hoogeveen: gastronomisch

Het Koetshuis in de Grote Kerkstraat geniet naam en faam in Hoogeveen en daarbuiten. Het restaurant beschikt over een menukaart die typische Nederlandse met Franse en Italiaanse gerechten combineert. Alles is dagvers en er zijn speciale gerechten voor vegetariërs en suiker-, lactose- en glutenvrije gerechten. Alles in een romantische en nostalgische sfeer en pal in het centrum van Hoogeveen in de Grote Kerkstraat.

In een authentiek kader eten, kunt u in het restaurant Het Huis met de Duivengaten. Het restaurant bevindt zich in een van de oudste panden van Hoogeveen in de Alteveerstraat. De eigenaars verwennen u met gerechten uit de Franse keuken die een nationale en internationale toets hebben meegekregen. Alles is vers en de bediening is zeer attent en vriendelijk.

We zijn nu al een aantal keer in Drenthe geweest en hebben steeds ons hotel, B&B of bungalow via booking.com geboekt. Het leverde ons via onderstaande zoekbox de laagste prijzen op:


Booking.com

Hoogeveen vind je hier:

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.