World of Wonder

Ibiza Geografisch

Hoewel de zonnige zomer toch weer even haar staart heeft ingetrokken deze dagen kunnen we er niet onderuit… de zomer komt eraan en goed twee weken geleden konden we daar met heerlijk tropische temperaturen al even van genieten. Wie het woord zomer in de mond neemt, denkt meteen aan zon, vakantie, zee,… Om dit zomerse aspect extra in de verf te zetten, leek het mij hoog tijd om nog eens een reeks toeristische blogartikels op jullie los te laten. Starten doe ik daarom met alles wat je al ooit over Ibiza wilde weten. Inderdaad Ibiza…feesteiland bij uitstek, maar ook zoveel meer. Ontdek het zelf via deze blokartikels. Vandaag Ibiza Geografisch:

Ibiza, dit wondermooie eiland in de Middellandse Zee, vormt het derde grootste eiland van de Balearen, na Mallorca en Menorca. Het eiland ligt op om en bij de 79 kilometer van een van de mooiste steden op het Spaanse vasteland, Valencia. Naast een deel van de autonome Baleareneilanden die tot Spanje behoren, is Ibiza, net zoals Formentera, bovendien ook een van de Pityuses of Pijnboom eilanden. Het eiland heeft een oppervlakte van 572,56 km² en is opgedeeld in 5 gemeentes/gebieden die elk hun eigen gemeenteraad hebben.

Ibiza Geografisch: 55% eilandbewonders, 45% immigranten

Ibiza telt iets meer dan 100.000 bezoekers waarvan de meeste in een van de drie grootste steden wonen. Natuurlijk is er de hoofdstad Ibiza Stad, trekpleister nummer één bij de meeste toeristen, waar ongeveer 30.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht. Om het rijtje van drie af te maken, zijn er ook nog Santa Eulària des Riu en Sant Antoni de Portmany. Voor de rest is het eiland een allegaartje van kleine dorpjes en gehuchten. Ongeveer 55 procent van de eilandbewoners is ook op het eiland zelf geboren en mag zich met recht en reden een Ibicenco noemen. 35 Procent van de overgebleven bewoners van Ibiza zijn immigranten van het Spaanse vasteland en 10 à 15 % zijn van vreemde origine, zowel van binnen als van buiten Europa. In afnemende volgorde zijn het Duitsers, Britten, Latijns-Amerikanen, Marokkanen, Fransen, Italianen, Nederlanders en nog een heleboel andere nationaliteiten. Deze mengelmoes van culturen, talen en gewoontes geeft Ibiza net zijn specifieke karakter.

De vlag van Ibiza

De vlag van Ibiza

Ibiza Geografisch: Catalaans, Spaans en Eivissenc of Ibicenco

Hoewel Catalaans en Spaans de officiële talen van Ibiza zijn, is de meest gesproken taal onder de lokale bevolking van zowel Ibiza als Formentera het zogenaamde Eivissenc of Ibicenco, een variatie van het Catalaanse dialect. Toch worden er, vooral door de grote impact van het toerisme op het eiland, ook heel wat andere talen gesproken. Het horen van talen zoals het Engels, het Duits of zelfs het Russisch vormen daarom zeker geen uitzondering. Meertaligheid is eerder een norm dan een uitzondering voor zowel de immigranten als voor een groot deel van de Spaanse bewoners.

Ibiza Geografisch: betalen met de euro

Betalen doet u in Ibiza, net zoals in de rest van Spanje en Europa met de Euro. Zoals misschien ook wel verwacht leeft het grootste gedeelte van de bevolking van het toerisme. Buiten toerisme vormen de visvangst en de landbouw de belangrijkste bronnen van inkomst voor de bewoners van Ibiza.

Betalen met euro in Ibiza

Betalen met euro in Ibiza

Ibiza: de beste hotels en verblijven aan de beste prijsBooking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.