World of Wonder

oud ibiza

Ibiza Geschiedenis

Hoewel de zonnige zomer toch weer even haar staart heeft ingetrokken deze dagen kunnen we er niet onderuit… de zomer komt eraan en goed twee weken geleden konden we daar met heerlijk tropische temperaturen al even van genieten. Wie het woord zomer in de mond neemt, denkt meteen aan zon, vakantie, zee,… Om dit zomerse aspect extra in de verf te zetten, leek het mij hoog tijd om nog eens een reeks toeristische blogartikels op jullie los te laten. Starten doe ik daarom met alles wat je al ooit over Ibiza wilde weten. Inderdaad Ibiza…feesteiland bij uitstek, maar ook zoveel meer. Ontdek het zelf via deze blokartikels. Vandaag Ibiza Geschiedenis:

Hoewel de geschiedenis van Ibiza ongeveer 1600 jaar voor Christus begint, zijn er van de vroegste periode slechts weinig resten overgebleven en opgegraven. Pas vanaf 654 voor Christus zijn de eerste echte historische feiten opgetekend en neergeschreven. Het was in 654 voor Christus namelijk dat de Feniciërs de huidige hoofdstad van Ibiza stichtten en de havenstad de naam Ibossim meegaven. Tijdens de Fenisische periode brachten ook de Grieken een bezoek aan het eiland en het was de Griek Diodorno Siculo die voor de eerste maal schriftelijk verwees naar de eilanden Formentera en Ibiza als de Pituisa, de eilanden bedekt met dennenbomen, verwijzend naar het grote aantal dennenbomen.

Kathedraal van Ibiza

Kathedraal van Ibiza

Ibiza Geschiedenis: Van de Cartagenen tot de Romeinen

Na enkele Assyrische invasies en het verzwakkende Fenisische rijk kwam het eiland in handen van de Cartagenen en groeide het uit tot een belangrijke handelspost in het Middellandse zeegebied. De belangrijkste exportproducten in die tijd waren zout, vissaus en wol. Toen Carthago in oorlog trad met de Romeinen was het eiland eerst nog trouw aan Carthago maar door de talrijke verliezen op het slagveld was Ibiza al gauw genoodzaakt om een bestand af te sluiten met de Romeinen, waardoor het bespaard bleef van een volledige vernietiging en uitgeroepen werd tot een Romeinse provincie. Vandaag de dag zijn er nog steeds vele restanten van de Carthago periode terug te vinden. Rome hechtte niet zoveel belang aan Ibiza en het eiland verloor al gauw zijn belangrijke handelsstatus.

Gevonden in Puig des Molins op Ibiza

Gevonden in Puig des Molins op Ibiza

Ibiza Geschiedenis: Van de val van het Romeinse Rijk tot het heden

De val van het Romeinse Rijk zorgde ervoor dat het eiland uiteindelijk in handen kwam van de Arabische Moren die het eiland de naam Yebisah gaven. Deze Moorse bezetting duurde tot de historische datum 8 augustus 1235, toen het eiland weer in handen kwam van het christendom door de verovering van de Aragonese Koning Jaime I van Aragon. Het eiland kreeg een autonoom zelfbestuur dat in 1715 echter door Filips V van Spanje weer werd afgeschaft. De democratie van de jaren ’70 van de vorige eeuw zorgde opnieuw voor een autonoom statuut. Vandaag maakt het eiland deel uit van de Autonome Gemeenschap van de Balearen samen met Mallorca, Menorca en Formentera.

Ibiza: de beste hotels en verblijven aan de beste prijsBooking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.