World of Wonder

Je snowboard kiezen: Rocker of camber en twintip of directional?

freestyle snowboarden

freestyle snowboarden

Snowboarden is niet meteen mijn ding maar dat betekent niet dat ik geen respect hebt voor het kunnen en de kunstjes van deze sneeuwglijdende surfers. Als beginnende snowboarder is het echter niet zo eenvoudig om in het oerwoud van technische termen en eigenschappen het bos door de bomen te zien. Regular of goofy? Rocker of Camber? Tenzij je precies weet wat je nodig hebt, is het geen overbodige luxe om in deze sensationele wereld der snowboarders een leidraad te hebben. Laat me daarom een woordje uitleg geven bij wat je als beginnende snowboarder in acht moet nemen zodat je geen plankenkoorts hoeft te hebben als je een winkel binnenstapt om je eerste of gewoon een gloednieuw snowboard aan te schaffen.

Het gaat eigenlijk net zoals bij de skiërs in deze wereld. Wie een snowboard zoekt, moet ook bij snowboarden op zoek gaan naar een board dat bij zijn of haar stijl van snowboarden past. Ben je iemand die kickt op tricks in het funpark of ben je eerder iemand die lekker houdt van poederen tijdens off-piste snowboarden. Afhankelijk van je skistijl heb je een ander snowboard nodig. Belangrijk hierbij is dat je naar de vorm van het snowboard gaat kijken en naar de camber of rocker. Camber of rocker? Yes, inderdaad… ik ga er zo meteen wat dieper op in. Terwijl vroeger de vormen van snowboards niet echt verschilden, is dit de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. We zien vaak heel afwijkende vormen en eigenschappen. Zo denk ik meteen aan bijvoorbeeld snowboards met een erg brede of zogenaamde spits nose en korte tail voor prettig plezier in de poedersneeuw.

Rocker of Camber?

Rocker of Camber? Dat is inderdaad de eerste vraag die je jezelf als beginnende snowboarder gaat moeten stellen bij het kiezen van een gepast snowboard. Als je een snowboard in handen neemt en het vervolgens op de grond plaatst, zal je meteen kromming in het bord merken. De punten waar je snowboard de grond raakt, wordt de camber of voorspanning genoemd. Camber is een manier van spanning die als de klassieke spanning wordt gezien en waardoor je snowboard in het midden een beetje van de grond komt. Zet je je voeten op het board dan zal je merken dat het board zo goed als volledig de grond raakt.

Rocker of Camber? Als je niet voor rocker gaat, dan wordt het waarschijnlijk camber. En niet echt verrassend is rocker natuurlijk het tegenovergestelde van camber. Hierbij draait alles om de delen die de grond niet raken. Omdat het hier om het tegenovergestelde van camber gaar, wordt rocker ook wel reverse camber genoemd. Bij een rocker snowboard heeft het snowboard het uitzicht van een banaan. De kromming zorg ervoor dat beide uiteinden immers van de grond komen. Hierdoor krijg je een snowboard dat veel speelser is in de diepsneeuw en poedersneeuw en dat niet zo snel zal ‘happen’. Een snowboard met klassieke camber is ideaal als je tegen hoge snelheid de pistes wilt afskiën. Ben je eerder een freerider dan ga je voor een board met rocker in de nose zodat je beter op de sneeuw blijft drijven en met tussen de bindingen camber zodat je toch ook tegen hoge snelheden van de nodige stabiliteit kunt genieten.

Het perfecte poedersneeuw snowboard

Het perfecte poedersneeuw snowboard

Afhankelijk van de hoeveelheid spanning en de plaats van de spanning krijg je dus een heel ander board voor een heel ander snowboardgebruik. Let wel op, over de termen rocker en camber bestaat niet echt eensgezindheid. Zo spreken sommige fabrikanten over rocker en camber, terwijl andere fabrikanten dan weer termen zoals blizzard camber, double camber, V-rocker, en banana rocker in de mond nemen. Je merkt het al… een wildgroei van termen.

freeride snowboarden

freeride snowboarden

Twintip of directional?

Nu je de termen rocker en camber onder de knie hebt, is het nog belangrijk om naar de vorm van je snowboard te kijken. Over het algemeen zijn snowboards directional, wat betekent dat de nose breder is dan de tail. Deze vorm heeft het grote voordeel dat je bij hoge snelheden veel stabieler staat en dat je meer grip hebt in de bochten. Je zou echter ook kunnen kiezen voor een twintip snowboard waarbij er geen verschil zit tussen de voor- en de achterkant. Aangezien er geen verschil zit, kan je het snowboard in beide richtingen even gemakkelijk laten glijden en dat klinkt zonder twijfel als muziek in de oren voor iedere freestyler.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.