World of Wonder

zelfbeeld

Je ziet er beter uit dan je denkt…werken aan een positief zelfbeeld

Ieder van ons werd als een uniek persoon op deze aardbol gezet. Elk met ons eigen karakter, onze eigen wil en onze eigen persoonlijkheid. Zo zijn sommige onder ons met een hoge eigenwaarde geboren, terwijl anderen dan weer met een heel laag zelfbeeld kampen. Je persoonlijkheid, maar ook externe factoren zoals je opvoeding en ervaringen spelen hierbij allemaal een belangrijke rol. Het resultaat is spijtig genoeg soms een negatief gevoel dat je liever kwijt dan rijk bent. Kop op in dit geval, want wat je kan aanleren kan je ook afleren! De enige manier om dit te doen, is door jezelf en je kijk op de wereld aan te pakken. Op naar een positief zelfbeeld.

Je bent op zijn mooist, als je jezelf durft zijn.

Jij bepaalt wie je bent

Inderdaad, deze keer draait het om jou en om niemand anders. Jij bent het die de stap naar een positievere kijk op de wereld kunt zetten en jij bent het die je eigen zelfbeeld bepaalt. Gedaan met het voorbeeld nemen aan de onrealistische rolmodellen die met hun naar anorexia ruikende lichamen de schoonheidslat wel heel hoog leggen en die tot heel wat negatieve zelfbeelden leiden. Gedaan ook met het willen zijn zoals iemand anders is of iemand anders continu willen behagen. Welk zelfbeeld je meedraagt, hangt louter en alleen af van de interne dialoog die je elke dag met jezelf voert. Bij sommige mensen bestaat deze dialoog uit een stroom van lieve en bemoedigende woorden, terwijl bij andere mensen dan weer negativisme, kritiek en zelfs woede de bovenhand halen. In deze laatste gevallen is het belangrijk om je unieke persoon te erkennen en die zogenaamde negatieve eigenschappen langs de positieve kant te bekijken. “Nee, je bent niet negatief, maar je bent assertief omdat je weet wat je wilt”. “Nee, je hoeft niet groter te zijn, want je bent klein en fijn”. Dus als je innerlijke ik volgende keer weer kritiek heeft op je lichaam of je gedachten dan is het tijd om eens diep adem te halen en een brede lach op je gezicht te toveren, want je bent veel mooier en unieker dan je denkt!

Het antwoord op een laag zelfbeeld

Wie met een laag zelfbeeld kampt, kampt in vele gevallen met een mentaal probleem waarbij alle gedachten een negatief tintje krijgen. Hoog tijd om voorgoed komaf te maken met dat negativisme en je leven weer wat kleur te geven. Het mag misschien een onmogelijk opdracht lijken, maar er zijn heel wat manieren om dat negatieve zelfbeeld voor eens en altijd naar het verleden te bannen. Yes, you can!

Omgaan met negatieve gevoelens en gedachten

Als je jouw zelfbeeld een flinke boost wilt geven, dan is het belangrijk om te begrijpen wat de negatieve gevoelens precies zijn en waar ze vandaan komen. Dit kan spijtig genoeg een pijnlijk proces zijn, maar je moet erdoor om die stap voorwaarts te kunnen zetten en jezelf nadien liever te zien. Neem je tijd en vraag een vriend of je partner om steun. In sommige extreme gevallen kan professionele hulp in dit geval een oplossing bieden.

Positieve denkoefeningen

Er zijn heel wat technieken die je kunnen helpen om aan je zelfbeeld te werken. Een eenvoudig voorbeeld is het opstellen van een lijstje met zaken die je leuk vindt aan jezelf. Dit kan gaan van ‘Ik heb wel een mooie lach’ tot ‘Ik ben een rustig en aangenaam persoon’ of ‘Ik besteed dagelijks aandacht aan mijn uiterlijk’. Je kunt het zo gek niet bedenken zo lang het sleutelwoord maar ‘positief’ is. Probeer een lijstje van 50 verschillende zaken op te stellen die je regelmatig kunt doornemen als het even wat moeilijker gaat of als je bijvoorbeeld voor een belangrijke gebeurtenis zoals een jobinterview staat. Je zult al snel merken dat je wel heel wat te bieden hebt. Ook hier kan een boezemvriend of –vriendin een handige bron van informatie zijn.

Verzorgd voor de dag komen

Een positief zelfbeeld krijg je niet alleen door je innerlijke ik onder de loep te nemen, maar krijg je ook door verzorgd voor de dag te komen en je lichaam te verwennen. Verzorgd voor de dag komen gaat zelfvertrouwen een boost geven en je een positief zelfbeeld bezorgen. Wie netjes gekleed gaat, zijn of haar lichaam dagelijks de nodige verzorging geeft en ook een laagje make-up of het gebruik van dagcrèmes niet schuwt, heeft in ieder geval een streepje voor. De kans is op deze manier ook groot dat je complimentjes van andere mensen zal krijgen en dat je jezelf zo nog beter in je vel gaat voelen. Let wel op, verzorgd voor de dag komen en je goed voelen, betekent helemaal niet dat je afgetraind, zonnebankgebruind en met de perfecte maten de deur moet uitgaan. Puur natuur met een klein kleding- en cosmeticaduwtje in de rug kan je de wereld aan. Je zal stralen en je zal ook andere mensen laten stralen met je voorkomen en je zelfvertrouwen. Wanneer je goed in je vel zit, straal je deze positieve energie uit, wat dan ook weer aangenaam is voor de mensen rondom jou. Een positieve wisselwerking met een verpletterend aangenaam effect.

De kracht van een goede vriendenkring

Laat je omringen door mensen die je graag zien en die dit ook op regelmatige basis tonen. Mensen die je een warm hart toedragen, gaan je motiveren en complimenteren, in plaats van zich op het negatieve te richten. De waarde van een dergelijke warme vriendenkring wordt maar al te vaak onderschat als het op een positief zelfbeeld aankomt. Je hebt zonder twijfel wel enkele goede vrienden. Koester ze en zij zullen ook jou koesteren.

The bright side of life

Je kunt zelf kiezen hoe je commentaren en gebeurtenissen gaat beoordelen, maar probeer ze op een positieve manier te interpreteren. Als iemand zegt: “Je ziet er goed uit vandaag!”, stel je dan niet de vraag: “Oei, zag ik er gisteren dan niet goed uit,” maar aanvaard het compliment in dank en zet het in positieve energie om. Vaak gaan mensen je ook goede raad willen meegeven, bekijk dit dan ook als goede raad en niet als kritiek. De mooie kant van het leven zien, daar draait het uiteindelijk allemaal rond. Het leven en je zelfbeeld zullen heel wat rooskleuriger zijn als je dit als een nieuw voornemen stelt.

Het belang van een goede nachtrust

Je zou het misschien niet direct met elkaar verbinden, maar een slechte nachtrust zorgt in vele gevallen ook voor een laag zelfbeeld. Je gaat namelijk al die negatieve gevoelens uitvergroten en je zult je ook kwestbaarder opstellen en met een lager zelfvertrouwen voor de dag komen. Een goede nachtrust doet echt wonderen voor je zelfbeeld. Je ziet er ’s morgens niet alleen beter uit zonder die weelderige wallen die met een slaapkop gepaard gaan, maar je zult ook gezwind en met een pak energie door de dag gaan. En net dat gezwind en energierijk door de dag gaan, zal je uitstralen. Kijk maar eens in de spiegel na een goede nachtrust en enkel dagen later na een slechte nachtrust… je zult meteen begrijpen wat we bedoelen.

Durf jezelf zijn

Je bent op zijn mooist, als je jezelf durft zijn. Maar al te vaak gaan we anderen kopiëren of imiteren omdat ze zogenaamd ‘cool’ zijn of omdat ze naar jouw mening uniek zijn. Dat is voltooid verleden tijd. Wie vooruit wil, moet zichzelf leren respecteren en de unieke dingen ontdekken die ieder van ons in zich meedraagt. Je bent mooi zoals je bent en anderen moeten jou maar respecteren zoals je bent. Enkel zo ontdek je welke van de omringende mensen echt om je geven. Durf jezelf zijn en bepaal je eigen ritme, want ook voor jouw unieke ik is er een welverdiende plek in deze wereld.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Tot slot is het ook belangrijk om de invloed van een gezond en evenwichtig eetpatroon aan te halen. Gezonde voeding heeft nu eenmaal een positieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Wie voor een gebalanceerd dieet met regelmatige maaltijden en veel water, groenten en fruit kiest, zal zich automatisch gelukkiger en gezonder voelen. Kies je daarentegen voor de weg van fastfood en suikerrijke producten dan zal je lichaam al snel met negatieve gevoelens te kampen krijgen. Je wordt lui, je hebt geen zin meer om nog iets te doen en de wereld en je omgeving kunnen je gestolen worden. En je zelfbeeld… ach, laat dat maar liggen waar het ligt. Ik kom toch niet buiten.

10 Tips voor een beter zelfbeeld

  1. Vergelijk je niet met anderen, maar kijk naar jezelf en ontdek je eigen positieve puntjes.
  2. Houd die schouders rechts, de borst vooruit en tover een lach op je gezicht. Gegarandeerd tover je ook een lach het gezicht van iemand anders.
  3. Maak er een gewoonte van om regelmatig iets positief over jezelf tegen jezelf te zeggen.
  4. Aanvaard al die complimenten maar en zet ze om in positieve energie! Yes, you can!
  5. Lees eens een leuk en interessant boek over het zelfbeeld of surf op het Internet naar websites die je de positieve dingen in het leven willen laten zien.
  6. Laat je omringen door positieve mensen die je een warm hart toedragen.
  7. Ontdek en bemin al die goede kwaliteiten die je meedraagt.
  8. Wees assertief. Durf ‘nee’ te zeggen tegen mensen die geen respect voor jou en wie je bent, hebben.
  9. Wees behulpzaam en vriendelijk naar anderen toe.
  10. Zoek een baan en hobbies die je als gegoten liggen en waar je elke dag weer reikhalzend naar uitkijkt.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.