World of Wonder

Koblenz ademt geschiedenis

Het moet nu ongeveer 2 weken geleden zijn dat we met de schoonfamilie voor een weekendje Eifel kozen. Gezellig als altijd viel me ook op hoe mooi deze streek wel was. Ondanks het grijze wolkendek wierpen zo af en toe enkele zonnestralen hun felle licht op het bont gekleurde bladerendek waardoor de pracht en praal van dit stukje Duitsland helemaal tot zijn recht kwam. Tijd om jullie wat meer over onze weekendbestemming en Eifelsteden zoals Keulen, Koblenz en Trier te vertellen. En dat doen we via 5 mooie artikels… als we het doen, doen we het goed 🙂 :

Koblenz ligt aan de samenvloeiing van twee wereldberoemde rivieren, de Rijn en de Moezel, en op de kruising van 4 wondermooie hoger liggende streken. De stad telt ongeveer 100.000 inwoners en van de 105 km² dat het groot is, bestaat twee derde uit wondere wouden, rust uistralende en onbeweeglijke meren en uitgestrekte landschappen. Met zijn meer dan 2000 jaar geschiedenis die werd vastgelegd in een aantal uitzonderlijke musea te Koblenz trekt de stad elk jaar duizenden toeristen aan van over de ganse wereld.

De stad dankt zijn naam aan de Romeinen die het de naam castellum apud confluentes meegaven, of kasteel aan de samenvloeiing van rivieren. Zo vormde de stad, die dus oorspronkelijk slechts een kasteel was, een van de onderdelen van een lange kastelengordel die langs de steile hellingen van de Moezel en de Rijn liep. Na de Romeinse stichting en overheersing, volgden de Franken, Duitse prinsen, Fransen, Pruisen en zelfs even de Russen. Allen lieten ze zo hun invloeden na in de stad. Hierdoor vormt de stad een interessante mix van invloeden die duidelijk te merken zijn in de mooie Oude Stad van Koblenz. Een wirwar van romantische kleine pleintjes, smalle straatjes en oude kerken en gebouwen die van overheersing tot overheersing zijn overgeleverd, verbouwd en gerenoveerd en zo de geschiedenis van Koblenz op architecturaal vlak weergeven. Na Wereldoorlog I kwam de stad dan, tegen wil en dank van de lokale bevolking, terug in de handen terecht van de Fransen. De Duitsers echter verzetten zich tegen de Franse overheersing en kozen er daarom voor om vanaf 1926 de meer Duits klinkende naam van de stad te gebruiken, namelijk Koblenz. Toch wordt soms ook nog Coblence gebruikt.

Rheinseilbahn in Koblenz

Rheinseilbahn in Koblenz

Koblenz: bezienswaardigheden

Met de eerder vernoemde mengelmoes van verschillende overheersingen is de Oude Stad van Koblenz de uitgesproken locatie om Koblenz te ontdekken. De oude stad neemt u mee doorheen middeleeuwse gangpaden, langsheen historische gebouwen en monumenten. Het meest in het oog springende is waarschijnlijk de Kastorkirche met zijn vier torens. Deze kerk die in 836 werd gebouwd, is gevestigd aan een leuk pleintje met een mooie Franse fontein, waar het altijd gezellig vertoeven is. In hetzelfde stadsgedeelte bevindt zich ook de 13de eeuwse Liebfrauenkirche, Onze Lieve Vrouwekerk, met zijn Romaanse torens. Deze kerk herbergt de stedelijke schildergalerij.

Naast een bezoek aan het oude stadsgedeelte is ook het nieuwe stadgedeelte de moeite waard. Het moderne stadsgedeelte beschikt over heel wat autovrije wandelstraten en herbergt een van de grootste winkelcentra van Europa. Het is ook in het nieuwe stadgedeelte dat het paleis Residenzschloss gelegen is. Langs de ene kant kijkt het paleis uit op de Rijn en langs de andere kant werpt het een blik op het moderne stadsgedeelte. Het voormalige paleis is nu een aantrekkelijk museum dat onder andere een prachtige collectie wandtapijten bezit. Laat u ook zeker meevoeren op de tonen van de Rijn doorheen de oogstrelende tuinen en promenades van het paleis.

Van alle publieke monumenten en gebouwen is het kolossale ruiterstandbeeld ter ere van Keizer Willem I van Duitsland ontegensprekelijk het meest imposante, opmerkelijke en bezochte. Het massieve standbeeld kijkt uit over de samenvloeiing van Moezel en Rijn en is een niet te missen bezienswaardigheid. Het monument bevindt zich op een plek die ook wel de Deutsches Eck wordt genoemd.

Koblenz: gastronomisch

Keizer Willem I in Koblenz

Keizer Willem I in Koblenz

Uw tong laten strelen door de lokale streekwijnen en de smaakvolle specialiteiten van Koblenz is een niet te vergeten ervaring die ook al door mensen zoals Thomas Jefferson en Queen Victoria in de 18de en 19de eeuw ervaren werd. Probeer bijvoorbeeld zeker eens streekgerechten zoals Deppekooche, een aardappelcasserole gemaakt van geraspte aardappelen, spek en uien, samen met een jonge of droge Riesling. Gewoonweg onweerstaanbaar!

Bezoek ook een biertuin of een Weinstube, wijntaverne, om van de lokale wijnen en bieren te genieten. Wilt u Koblenz en omgeving op gastronomisch gebied ten volle en op een traditionele manier ontdekken, ga dan op zoek naar bordjes die een Strausswirtschaft aangeven, een plek waar huisgemaakte wijn wordt geproduceerd en geserveerd. Vaak wordt de wijn hier in combinatie met een typisch streekgerecht aangeboden. Authentieker en lekkerder kan bijna niet!

Een hotel in Koblenz boeken doe je voor de laagste prijs volgens onze zoektocht het best via booking.com. Onderstaande zoekbox kan je hierbij helpen:


Booking.com

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.