World of Wonder

Allergische reactie

Leven met een allergie: hun persoonlijke verhaal

Allergie wordt de epidemie van de 21e eeuw genoemd. Momenteel heeft ongeveer een derde van de Westerse bevolking een vorm van allergie, maar bij jonge kinderen is dit al de helft. Een allergie is een chronische ziekte die flink ingrijpt op het dagelijks leven. Vier mensen die regelmatig onze blog bezoeken, vertellen hoe ze omgaan met hun allergie (of intolerantie).

Je lichaam komt iedere dag met vele stoffen en organismen in aanraking. Waar virussen en bacteriën voor iedereen een risico vormen, reageert het immuunsysteem bij sommige mensen ook op voeding, stuifmeelkorrels of de haren van huisdieren. Deze onnodige reactie wordt een allergie genoemd, de stof die hem veroorzaakt een allergeen. Allergie is echt een welvaartsziekte, het ‘verspreidde’ zich bijvoorbeeld snel na de uitvinding van zeep. We leven tegenwoordig zo hygiënisch dat ons immuunsysteem nauwelijks op de proef wordt gesteld en op de verkeerde stoffen gaat reageren.

Gezond en ziek tegelijk met een allergie

Hooikoorts is een allergische reactie op het inademen van het stuifmeel (pollen) van planten. Ongeveer tien tot twintig procent van alle Nederlanders en Belgen heeft last van hooikoorts. Hotelmanager Jordi Verlaet (46) is allergisch voor gras- én berkenpollen. “Door de vroege bloeitijd van de berk begint mijn hooikoortsseizoen al in februari. Vooral maart, april en mei zijn zwaar, omdat dan ook de verschillende grassen gaan bloeien. Ik heb typische klachten als verkoudheid, niesen en prikkelende, rode ogen. Pas in de herfst klaren mijn luchtwegen weer op.

Als kind had ik er al veel last van. Mijn moeder liep ook altijd met een verkoudheid rond. Ze haalde er haar schouders over op. We waren vast allergisch, daar moesten we maar mee leren leven. Op mijn zestiende heb ik me toch laten testen, ik bleek de sterkst mogelijke variant te hebben. Die bevestiging was wel een opluchting, ook omdat de artsen meteen allerlei antihistamine-medicijnen voorschreven. In het begin hield ik me heel braaf aan hun regime. Maar na een tijdje merkte ik dat niet alles even goed hielp. Nu bestrijd ik mijn symptomen vooral als ik ze voel opkomen. Alleen op het hoogtepunt van het hooikoortsseizoen moet ik echt preventief medicijnen slikken, anders is het nauwelijks vol te houden.

Hooikoorts is iets waar je mee leert leven. Ik hou de hooikoortsberichten goed in de gaten en ga nooit de deur uit zonder zakdoekjes, medicijnen en neusdruppels. Ik ervaar mijn allergie niet als een dramatische ziekte, het heeft nauwelijks invloed op mijn dagelijks functioneren. Ik heb altijd bewust gedaan wat ik leuk vond. Zoals voetballen. Ja, met hooikoorts op gras sporten was niet altijd even prettig. Jammer dan, ik wil ook van het leven genieten.”

allergie voor pinda's

allergie voor pinda’s

Shock door een allergie

Ellen van G (19) heeft een allergie voor pinda’s en andere peulvruchten. De studente at op haar tweede een Indische soep, waarna ze vuurrood werd en overgaf. “Mijn ouders vermoedden meteen dat het aan de pindakaas lag die ze door de soep hadden geroerd. Na dat voorval hebben ze me in het ziekenhuis laten testen. Mijn allergie bleek in categorie vijf te vallen, de ernstigste.  Als ik een klein spoortje van pinda in mijn mond krijg, al is het maar een honderdste deeltje, proef ik direct een gifsmaak. Mijn tong en keel zwellen dan helemaal op, zodat slikken moeilijk wordt. Dit is een natuurlijke reactie om te voorkomen dat de allergenen in mijn bloed terechtkomen. Als ik die soep niet had uitgekotst, had ik in een anafylactische shock kunnen raken. Gelukkig is dat nog nooit voorgekomen, al neem ik wel een injectiespuit met adrenaline mee als ik lang van huis ga om een eventuele shock te kunnen behandelen.

Zeven jaar na die ziekenhuistest werd ik erg ziek van een bord linzensoep. Toen kreeg ik pas van de allergoloog te horen dat een pinda geen noot is, maar onder de familie van peulvruchten valt. Ik neem geen enkel risico met voedsel. Ik controleer de ingrediënten op de verpakking en vraag in een restaurant of er pinda’s of peulvruchten in de maaltijd verwerkt zijn. Ik nam ooit een hap van een doodgewoon puntje kersenvlaai waar een pinda in bleek te zitten. Ik kon het gelukkig nog op tijd uitspugen, al stond mijn mond uren later nog steeds in brand. Als je echter veel honger hebt en niet zo goed kauwt, kun je de pinda zomaar doorslikken, met alle gevolgen van dien.” 

Allergie voor parfum en oliën

Allergie voor parfum en oliën

Kriebels van parfum als allergie

Voor sommige mensen hoeft een stof niet in het lichaam te komen om een allergische reactie uit te lokken. Zo krijgt Denis K (32) jeukende bultjes als haar huid in aanraking komt met parfums en onedele metalen, zoals nikkel. Volgens Muriël, eigenaresse van de Vind-It Vintage-winkel, kwamen de klachten opzetten rond haar achtste jaar. “In eerste instantie kreeg ik van de huidarts steeds verschillende zalfjes tegen eczeem. Die werkten geen van allen, ik voelde me net een proefkonijn. Pas op mijn veertiende kreeg ik via een test duidelijkheid over de oorzaak van mijn klachten.

Contact met onedele metalen kan ik makkelijk vermijden, met parfums is dat lastiger. Ze zitten in vele soorten zeep, schoonmaakmiddelen, huidcrèmes en make-up. Ik kijk dus goed naar de ‘ingrediënten’. Soms moet ik op mijn neus afgaan, omdat parfum wel eens als ‘natuurlijke aroma’ omschreven staat. Door mijn allergie heb ik dan ook een behoorlijk goede reukzin ontwikkeld. Gelukkig verkopen Etos en Kruidvat ongeparfumeerde huismerken die behalve goed ook goedkoop zijn. Wel gebruik ik geparfumeerde shampoo. Deze schuimt beter, zodat ik makkelijker door mijn erg lange haar kom. Overigens was ik mijn haar daarna meteen nog een keer met ongeparfumeerde shampoo.

Mijn man gebruikt geen parfums of aftershave meer om te voorkomen dat ik daar last van krijg. Deo gebruikt hij nog wel, dat verspreidt zich nauwelijks. Ooit had ik een baantje als receptioniste. Ik heb toen een collega gevraagd om geen parfum in haar nek te spuiten, omdat die stoffen te veel afgaven op de telefoon. Als ik in een tram of café zit, krijg ik echt jeuk als ik met iemands parfumwolk in aanraking kom. Ik verwijt die persoon niets, maar wens soms stiekem dat parfumdragers eens wat minder zouden gebruiken.”

Glutenvrije pasta

Glutenvrije pasta

Allergie versus intolerantie

Is het nu glutenallergie of glutenintolerantie? Het verschil zit hem in de oorzaak. Bij een intolerantie is namelijk sprake van een ongebruikelijke reactie op een stof, zonder dat hier het immuunsysteem bij betrokken is. Hoewel een glutenallergie bestaat, komt een glutenintolerantie verreweg het meest voor. Gluten is de verzamelnaam voor de eiwitten die in tarwe zitten. Bij een intolerantie verteer je deze eiwitten niet goed. Een ernstige vorm is coeliakie, waarbij de gluten de darmwand beschadigen. Dora T (26) heeft moeite met het verteren van gliadine, een van de eiwitten in gluten. “Ik leef pas sinds een jaar glutenvrij. Ik vermoedde al veel langer dat gluten het probleem waren, maar kon geen afscheid van mijn geliefde brood nemen. Dit proces kostte me twee jaar, ondanks klachten als gewrichtspijn, pukkeltjes, buikkrampen, hoofdpijn en het gevoel van een enorme kater, terwijl ik geen druppel gedronken had. Toen ik eenmaal geen gluten meer at, voelde ik mijn darmklachten vrijwel meteen afnemen. Na een maand of negen werd ook de pijn in mijn gewrichten minder. Maar eigenlijk begin ik me nu pas echt beter te voelen. Ik ben er aan gewend glutenvrij te leven. Boodschappen doen duurt nu ook niet drie keer zo lang meer, zoals in het begin.

Veel mensen begrijpen niet wat een gliadine-intolerantie inhoudt. Mijn familie en vrienden snappen het nu wel, maar weten niet goed hoe ze voor me moeten koken. Ik kook liever voor hen, dat is het makkelijkst voor ons allemaal. Door als voedingsdeskundige te bloggen, deel ik lekkere glutenvrije recepten. Ook probeer ik lezers op een leuke en enthousiaste manier te informeren en een hart onder de riem te steken. Zo geeft een bloedtest soms geen uitsluitsel over een glutenintolerantie, terwijl vage klachten wel beginnen te verminderen na een maand glutenvrij eten. Het valt niet altijd mee om begrip te krijgen voor een glutenintolerantie. Mensen vinden het maar lastig, soms moet je echt voor jezelf opkomen. Toch ‘zondig’ ik soms zelf ook als ik bij vrienden ben. Daar betaal ik een week lang de prijs voor met buikpijn en gewrichtspijn… Ik hou ontzettend van lekker eten, maar kan niet meer zoals vroeger een keer of twee per week naar een restaurantje. Daar staat tegenover dat ik tegenwoordig bijna tien kilometer kan hardlopen, waar ik vroeger nog geen sprint van vijf meter naar de bus kon trekken.”

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.