World of Wonder

De Romeinen achterna in Trier

De stad Trier

De stad Trier

Het moet nu ongeveer 2 weken geleden zijn dat we met de schoonfamilie voor een weekendje Eifel kozen. Gezellig als altijd viel me ook op hoe mooi deze streek wel was. Ondanks het grijze wolkendek wierpen zo af en toe enkele zonnestralen hun felle licht op het bont gekleurde bladerendek waardoor de pracht en praal van dit stukje Duitsland helemaal tot zijn recht kwam. Tijd om jullie wat meer over onze weekendbestemming en Eifelsteden zoals Keulen, Koblenz en Trier te vertellen. En dat doen we via 5 mooie artikels… als we het doen, doen we het goed 🙂 :

Op de oevers van de Moezel, een zijrivier van de Rijn, ligt vlakbij de Luxemburgse grens de prachtige stad Trier. Trier is een 2000 jaar oude Romeinse stad, de oudste stad van Duitsland en bovendien een Werelderfgoed van de Unesco. Redenen genoeg om deze stad met een bezoek te vereren. De stad is gelegen in een eerder kleine moezelvallei en wordt omringd door uitgestrekte wouden, typische moezelwijngaarden en een hele resem leuke en traditionele Duitse dorpjes en stadjes. Trier zelf telt om en bij de 100.000 inwoner en is naast een bloeiende universiteitsstad ook een administratieve stad en winkelparadijs voor bezoekers uit Luxemburg, België en zelfs Frankrijk.

Als een van de oudste steden van Duitsland heeft de stad steeds een zeer belangrijke rol gespeeld doorheen de Duitse geschiedenis. Vooral tijdens de Romeinse periode groeide Trier uit tot een van de belangrijkste Romeinse steden binnen het Romeinse Rijk. Deze Romeinse stempel vormt vandaag de dag nog steeds de grootste aantrekkingskracht voor het merendeel van de bezoekers, denken we maar aan de Basilica van Constantijn, het amfitheater en de Porta Nigra die in deze periode allemaal vorm kregen. De stad werd, opgericht door Augustus, tijdens de Romeinse overheersing dan ook niet voor niets ‘Roma Secunda’ genoemd, het tweede Rome. De stad werd een belangrijk handelscentrum waarbij vooral   de wijnhandel floreerde. Na de Romeinse periode kende Trier, als hoofdstad van een Aartsbisdom, zowel periodes van welvaart en groei als periodes van verval. Toch zijn het vooral de resten van de glorieuze geschiedenis van de stad die vandaag nog altijd te bewonderen zijn. Zo zijn het straatbeeld van de stad en gebouwen zoals de kerken, abdijen en de universiteit ontegensprekelijk verrijkt met de kenmerken van de renaissance, de barok en het rococo.

De kathedraal van Trier

De kathedraal van Trier

Trier: bezienswaardigdheden

Als nieuwe bezoeker van deze prachtige stad begint u best uw verkenning aan de Porta Nigra in het centrum van Trier. U staat dan niet alleen meteen bij het bekendste monument van gans Trier, de best bewaarde Romeinse poort ter wereld, maar u staat ook op de plek waar de verschillende voetgangerszones beginnen. Alles ligt van hieruit op wandelafstand en naast de Porta Nigra bevindt zich het toeristische bureau waar in de zomermaanden ook elke dag een 2 uur durende stadsrondleiding start.

Trier is natuurlijk vooral bekend om zijn Romeinse overblijfselen waarvan de Porta Nigra het bekendste is. Toch zijn ook de Romeinse baden, de basiliek en het amfitheater druk bezochte en historisch gezien zeer waardevolle Romeinse overblijfselen.

Naast de Romeinse gebouwen en monumenten telt Trier ook maar liefst 94 kerken en kapellen waarvan de 4de eeuwse kathedraal of St. Petersdom ongetwijfeld het meest in het oog springt. De omgeving van de kathedraal bestaat uit smalle en pittoreske gangen en straatjes die een middeleeuws karakter uitstralen en die geflankeerd worden door huizen opgetrokken uit gerecycleerd Romeins bouwmateriaal met imposante en mooi afgewerkte poorten, wapenschilden en Latijnse opschriften.

Bitburger bier

Bitburger bier: bitte ein bit!

Trier: gastronomisch

Trier is misschien niet meteen de meeste bekende plaats als het op eten en drinken aankomt maar toch kunt u er heel wat leuke restaurantjes en cafeetjes vinden. Zo zijn er restaurants met een prachtig uitzicht zoals de Weisshaus of restaurants omgeven door een wonderlijke historische setting zoals Kesselstatt en het Brunnenhof. Wilt u eens iets totaal anders proberen, breng dan zeker een bezoek aan het Domstein restaurant waar u kunt eten zoals de Romeinen dat deden. Een onvergetelijke ervaring!

Waar u ook eet, vergeet in ieder geval niet eens een slokje te nemen van het typische Duitse bier, Bitburger is het streekbier, de bekende witte Moezelwijnen te degusteren of een sprankelende Viez de uwe te maken.

Een hotel in Trier boeken doe je voor de laagste prijs volgens onze zoektocht het best via booking.com. Onderstaande zoekbox kan je hierbij helpen:


Booking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.