World of Wonder

spiritualiteit

Spiritualiteit: niet zweverig, maar alledaags

Regelmatig laten we ook gastbloggers aan het woord. Ze delen maar al te graag hun Worldofwonder-verhalen met jullie. Eén van deze gastbloggers is Anneke. Al jaar en dag geniet ze met volle teugen van het leven en heeft ze van ‘oooh happy days’ haar motto en haar favoriete nummer gemaakt. Waar ze deze kracht haalt om elke dag weer met het juiste been uit het bed te stappen… spiritualiteit. Positivisme en spiritualiteit. Ze geeft eerlijk toe dat ook zij weleens een minder dagje heeft, wie niet, maar sinds ze beseft hoe ze in het leven staat, blijft ze wel steeds met opgeheven en full-smile hoofd staan. Hier haar visie op spiritualiteit.

Geregeld hoor ik van mensen dat ze nooit van mij verwacht hadden dat ik het spirituele pad op zou gaan, zoals readings geven, cursussen aanbieden om te leren over spiritualiteit en mensen begeleiden in hun spirituele gaven. Vaak wordt er dan gezegd: ‘Maar je bent helemaal niet zweverig, je bent juist zo nuchter.’ Dat klopt, want spiritualiteit heeft niks met zweverig zijn en een hippiejurk aantrekken te maken. Het is van hier en nu, alledaags en praktisch. Waarom? Spiritualiteit gaat over de wijze waarop jij in het leven staat. Het gaat over de innerlijke weg die je bewandelt waarmee jij vervolgens in staat bent jezelf te laten zien aan de wereld.

Spiritualiteit

Spiritualiteit: een reis naar je innerlijke zelf

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (spiritus in het Latijn) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring en bewust bezig zijn met leven.

Kernvragen hierbij zijn ‘Waarom doe ik wat ik doe?’ en ‘Wat brengt bij mij en mijn omgeving wat teweeg?’ zodat men inzicht krijgt in het eigen gedrag en geestelijke groei kan bewerkstelligen.

Als je ooit je zesde zintuig hebt gebruikt, dan heb je jouw spirituele krachten gebruikt. De meesten van ons hebben vijf fysieke zintuigen, die we meestal als vanzelfsprekend beschouwen: zien, ruiken, horen, proeven en voelen.

We zijn zo aan onze zintuigen gewend dat we niet altijd beseffen hoe afhankelijk we ervan zijn. We hebben (soms) minder vertrouwen in het gebruik van ons zogeheten zesde zintuig, ons spirituele vermogen. Het kan inderdaad erg moeilijk zijn het vast te stellen, omdat we het niet kunnen zien, ruiken of aanraken; het is verfijnd en onzichtbaar. We kunnen het ervaren als een vreemd gevoel in onze maagstreek of plotselinge kennis die we niet logisch kunnen verklaren. Sommigen noemen het geen zesde zintuig, maar intuïtie. Intuïtie is wel degelijk je spirituele krachten gebruiken. Anderen zeggen dan dat hun hart spreekt of hebben het over hun hogere bewustzijn. Ieder heeft daar zijn eigen naam voor en iedereen weet dat je intuïtie niet liegt en het beste met je voor heeft. Vaak voelen we aan dat iets goed of niet goed voor ons is, maar ernaar luisteren is een ander verhaal. Want als we dan gaan denken, komen we soms tot een ander besluit.

We krijgen geregeld te maken met onze eigen spiritualiteit door allerlei invloeden, zoals je intuïtie, ingevingen en ‘spontane’ oplossingen. Het gaat er daarna om wat je ermee wilt gaan doen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes.

De 5 soorten spirituele vermogens:

 1. Helderziend
 2. Helderhorend
 3. Heldervoelend
 4. Helderwetend
 5. Helderruikend
Ken jij je spirituele krachten?

Ken jij je spirituele krachten?

Ken jij je spirituele krachten?

Als je je spirituele vermogens gebruikt, kan het soms moeilijk zijn te weten of je inderdaad je krachten gebruikt of dat je dit verbeeldt. Er zijn twee manieren om er zeker van te zijn dat je je spirituele krachten gebruikt. Deze twee basismanieren zijn:

 1. Zorg ervoor dat je kalm en gecentreerd bent.
 2. Stel je mentaal open voor het universum en blijf positief.

 

Een advies:

Zorg wel dat je jezelf beschermt. Ik wil je zeker niet angstig maken, maar als je jezelf geheel openstelt dan wil je niet dat je negatieve energie oppikt. Bescherming kan je op verschillende manieren bewerkstelligen:

 1. Zet jezelf in een denkbeeldige cirkel. Dit doe je door je ogen te sluiten en je dan in eerste instantie te concentreren op je ademhaling. Als je een lichte tinteling onder je voeten voelt, ben je geaard en kan je de volgende stap maken. Bij iedere uitademing blaas je denkbeeldig goud uit net zolang tot je het gevoel hebt dat je een beschermlaag om je heen hebt. Daarna kan je je ogen weer openen.
 2. Kies een ritueel waarin je jezelf helemaal openstelt (bijvoorbeeld met muziek, witte kaarsen aansteken, wierrook enzovoorts).
 3. Draag een beschermende steen bij je.

 

Ben je benieuwd of jij je spiritualiteit al weet in te zetten? Of vraag je je af hoeveel spirituele krachten je al hebt? Doe dan de test. Als je openstaat voor spiritualiteit kan de kracht ervan alleen maar toenemen. Als je blijft zeggen dat je je gaven niet gebruikt, zal de kracht van je spirituele vermogens verminderen. Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk met ja of nee.

 

Test je spiritualiteit

Ervaringen in het verleden:

 1. Heb je ooit een voorgevoel gehad dat precies uitkwam zoals je voorspelde?
 2. Had je als kind speelkameraadjes die alleen door jou gezien konden worden?
 3. Heb je ooit een identiteit of geest gezien of gevoeld?
 4. Kon je ooit een kamer of gebouw niet of nauwelijks binnengaan omdat de sfeer naar voelde?
 5. Is er ooit een droom van je uitgekomen?
 6. Heb je ooit terecht gevoeld dat iemand van wie je houdt in gevaar was?
 7. Heb je ooit aan iemand gedacht waarop je gelijk een telefoontje of sms’je van hem of haar hebt gekregen?
 8. Heb je ooit vage lichten om levende of levenloze voorwerpen gezien?
 9. Heb je ooit sterke geuren waargenomen die voor jou een speciale betekenis hadden, maar die niemand anders kon waarnemen?
 10. Heb je ooit een piekerervaring gehad waarin je geen scheiding tussen jezelf en de wereld om je heen voelde?
 11. Heb je ooit besloten iets niet te kopen omdat de uitstraling ervan niet beviel?
 12. Ben je ooit na het aanraken van een voorwerp overweldigd geweest door sensaties of emoties die niet bij je hoorden?
 13. Heb je jezelf ooit zonder duidelijke reden gedeprimeerd of huilerig gevoeld en kort daarop vernomen dat er een zeer nare gebeurtenis had plaatsgevonden?

 

Ervaringen in het heden:

 1. Weet je soms al wie er belt zonder dat je het gezien hebt of opgenomen hebt?
 2. Heb je een speciale affiniteit met dieren?
 3. Weet je instinctief, zonder dat het aan je verteld is, dat een persoon ziek is?
 4. Heb je een ongunstig effect op apparaten zoals computers als je boos of van streek bent?
 5. Geloof je in de macht van de geest over het lichaam?
 6. Weet je soms wat iemand gaat zeggen voordat hij zijn mond heeft opengedaan?
 7. Tintelen je handpalmen weleens als je bij zieken bent?
 8. Zie je dingen in uw ooghoek die er niet zijn als je opnieuw kijkt?
 9. Vertrouw je op je intuïtie bij beslissingen?
 10. Als je bezoekers verwacht, voel je hen dan aankomen voordat je ze daadwerkelijk ziet of hoort?
  11. Geloof je in engelen, ook als je er nog nooit een gezien hebt?
 11. Zeggen mensen dat je te gevoelig en snel gekwetst bent?

 

Tel nu het aantal keren op dat je een vraag met ‘ja’ hebt beantwoord en kijk dan naar je score.

19-25 punten:

Je hebt grote en heel mooie spirituele vermogens die je zeker nog verder kan ontwikkelen.

12-18 punten:

Je bent al veel meer begaafd dan je misschien beseft. Laat je gedachten en indrukken stromen.

6-11 punten:

Je aangeboren gaven wachten erop om verder ontwikkeld te worden.

0-5 punten:

Je blokkeert misschien enkele spirituele indrukken, mogelijk uit angst. Of je gelooft er niet in of je hebt er geen ervaring mee.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.