World of Wonder

superfood

Superfood recepten: onze top 3 van gezonde superfood!

Wie mee wilt zijn in het keuken- en receptenwereldje kan niet anders dan superfood in huis halen en superfood recepten uit zijn of haar mouw schudden. Omdat het schudden niet altijd een recept oplevert, delen we graag 3 van onze favoriete superfood recepten met jullie! Maar voor we dat doen, is het misschien nuttig om even te kijken wat superfood precies is en welke positieve werking het op je lichaam heeft. Je wilt immers weten wat je eet!

Enkele eetbare vruchten en planten mogen zich met recht en reden superfood noemen omdat ze meer dan 12 positieve werkingen op je lichaam en je gezondheid hebben. Dankzij superfood recepten gaat niet alleen je algemene gezondheid erop vooruit maar wordt ook je immuunsysteem versterkt en wordt je lichaam gevoed met broodnodige proteïnen, mineralen en vitaminen. Hierdoor is deze voeding ideaal om gewicht te verliezen, je gewicht onder controle te houden en je gezondheid een flinke boost te geven. Belangrijk is wel om superfood niet als de standaard voor je voedingspatroon te zien, maar wel als een belangrijke en gezond aanvulling. Variatie is nog steeds belangrijk!

Superfood iets voor jou? Dan stellen we graag onze top 3 van superfood recepten voor:

 

 

Warme quinoavlokkenpap

Superfood recepten: quinoavlokkenpap

Superfood recepten: quinoavlokkenpap

Ingrediënten

voor 1 portie

  • 25 g quinoavlokken
  • 100 ml water en 100 ml kokosmelk (of 200 ml van een van beide)
  • 60 g kleingesneden rijpe mango
  • 5 kleine geraspte wortels
  • 1 el kokossnippers
  • el bijenpollen
  • 1 tl vanillepoeder

Bereiding

Meng de quinoa, het water en/of de melk met de mango en wortel in een steelpannetje en verwarm het ongeveer 5 minuten op een laag pitje. Giet het daarna in een grote kom en strooi de kokos, bijenpollen en vanille eroverheen. Laat het ontbijt kort afkoelen voordat je gaat eten.

Variatietip Je kunt in plaats van quinoavlokken

ook fijne havermout

of teffvlokken gebruiken.

 

 

Superfood recepten: In-de-bonen-brownies

Superfood recepten: brownies met bonen

Superfood recepten: brownies met bonen

Ingrediënten

voor 6 tot 8 porties

  • 170 g goed gewassen zwarte of bruine bonen
  • 4 eieren
  • 7 geweekte ontpitte dadels
  • 1 el psylliumvezels
  • 2,5 el ahornsiroop
  • 2 tl vanillepoeder
  • 2 el kokosolie plus wat extra
  • 35 g kokosbloesemsuiker
  • 35 g rauwecacaopoeder
  • 25 g pecannoten
  • snufje zout
  • el wijnsteenbakpoeder

Ingrediënten voor de topping

  • 60 ml gesmolten cacaoboter
  • 1 el banaanpoeder
  • 50 g frambozen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe bonen, eieren, dadels, psylliumvezels, ahornsiroop, vanillepoeder, kokosolie, kokosbloesemsuiker en rauwe cacao in je keukenmachine of blender en mix tot een glad beslag ontstaat. Voeg dan pecannoten, zout en wijnsteenbakpoeder toe en pulseer deze kort mee. Vet een kleine ovenschaal (20 x 15 cm) in met kokosolie en giet hier het beslag in (je kunt ook muffinvormpjes gebruiken). Zet de schaal 25 tot 30 minuten in de oven. Haal hem er vervolgens uit om af te koelen. Maak ondertussen de topping. Smelt hiervoor de cacaoboter au bain-arie, doe dit in je (personal) blender en voeg banaanpoeder en frambozen toe. Je kunt, als de brownies zijn afgekoeld, de topping erover uitsmeren of in een spuitzak scheppen en er torentjes of strepen op maken.

 

Krokante aardappelzalmburgers

Superfood recepten: zalmburgers

Superfood recepten: zalmburgers

Ingrediënten

voor 2 porties

  • 1 grote zoete geschilde aardappel
  • 2 grote wortels
  • verse salade naar keuze
  • zout, peper
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 ei
  • 30 g quinoameel
  • 30 g pijnboompitten
  • 25 g cashewnoten
  • 2 el citroensap
  • 4 geknipte bieslooksprieten
  • 2 plakken gerookte zalmfilet
  • kokosolie voor het bakken

Bereiding

Stoom de aardappel en wortels in 6 minuten gaar, dep ze droog en laat ze even afkoelen. Maak ondertussen een lekkere salade naar keuze voor bij de burgers. Rasp de aardappel en wortels fijn en voeg daarbij zout en peper en 1 uitgeperst teentje knoflook, roer het ei en het quinoameel daar doorheen. Meng in de keukenmachine de pijnboompitten en cashewnoten fijn, voeg daar het citroensap, een snufje zout, het halve knoflookteentje en de geknipte bieslook aan toe en blend tot het een romig papje is geworden. Voeg eventueel nog een paar eetlepels water toe. Leg de plakjes zalm op een bord, bestrijk ze dun met het notenpapje en leg het geraspte mengsel van de aardappel en wortel erop. Verhit een eetlepel kokosolie in een koekenpan en leg de burgers met de aardappelkant naar beneden, besmeer dan de bovenkanten met weer een laagje van de notenpap en leg daarbovenop weer het geraspte mengsel. Laat op middelmatig vuur 5 minuutjes garen en keer de partjes om de andere kant nog 3 minuten te bakken totdat het geheel goudbruin is geworden. Serveer met een verse salade erbij.

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.