World of Wonder

Thuiswerken… is dat jouw ding?

Ben je het ook spuugzat om elke dag weer 2 tot 3 uur in de file te staan? Tijd die je misschien wel op een iets nuttigere manier had kunnen doorbrengen en waardoor je amper je kinderen kunt zien. Wil ook jij niet elke dag van een naar de kinderopvang pendelen alsof je een pendelbus voor kleine kinderen bent? Of zit ook jij eens graag in een huiselijke omgeving zodat je tijdens de werkuren nog wat huishoudelijke klusjes kunt uitvoeren? Misschien is thuiswerken dan wel iets voor jou. De mensen die mij kennen, weten dat ik al een paar jaar voor 80% van thuis uit werk en dat heeft zo zijn voordelen, maar ook zaken waar je rekening mee moet houden.

Steeds meer wordt thuiswerken of toch deeltijds thuiswerken de norm en daar zijn veel geldige redenen voor. Toch is thuiswerken niet voor iedereen weggelegd en vereist het een grote vorm van discipline.

Thuiswerken vereist zelfdiscipline

Thuiswerken vereist zelfdiscipline

Zelfdiscipline is de sleutel

Wie wilt gaan thuiswerken, en dat ook van zijn of haar manager mag en kan, overweegt best of dit thuiswerk wel gepast is in de functie waarin je momenteel werkzaam bent. Is nauw contact met collega’s op dagelijkse basis een vereiste dan is thuiswerk misschien niet de gepaste oplossing. Ook als je zelf weet dat zelfdiscipline niet jouw sterkste kant is, laat je thuiswerken beter links liggen. Wie namelijk in een huiselijke omgeving aan het werk gaat, moet de verleidingen van bijvoorbeeld TV kijken, een magazine lezen of gewoon luilekkeren op het bed of op de sofa kunnen weerstaan. Zelfdiscipline is dus de key!

Thuiswerken uit den boze voor extroverte mensen

Ook voor extroverte mensen en sociale beesten die het gezelschap van anderen nodig hebben, is thuiswerken niet echt een paradijselijke gedachte. Je komt namelijk in een geïsoleerde omgeving terecht waarin je in vele gevallen enkel tegen de keukenkast of de stoel kunt praten.

overleg met je partner

overleg met je partner

Maak afspraken met je partner

Tot slot is het belangrijk dat ook jouw partner thuiswerken volledig ziet zitten. Als ook zij 1 of 2 dagen per week thuis is, loop je elkaar misschien liever niet voor de voeten. Afspraken maken, is dan ook de boodschap als je niet wilt dat deze werksituatie tot spanningen in je gezinssituatie leidt.

Wie al deze zaken in overweging heeft genomen, kan uiteindelijk beslissen of thuiswerken iets voor hem of haar is. In vele gevallen wordt er inderdaad voor deze vorm van werken gekozen, maar dan maar enkele dagen per week. De werkgever zal je in de meeste gevallen ook maar toelaten om maximaal 2 à 3 maar per week van thuis uit te werken.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.