World of Wonder

Venetië

De mooiste cruisehavens ter wereld: Venetië

Stad van de bruggen en stad van het water… zo gaat en ging Venetië als La Dominante door het leven. Een stad ook die bruist van de sfeer en gezelligheid en die een rijk cultureel erfgoed heeft. Je kan er genieten van de heerlijkste gerechten, lekker relaxen terwijl een gondelier je door de kanaaltjes vaart of de prachtigste beeldhouwwerken en schilderijen gaan bewonderen in verschillende van de beste musea ter wereld. De kanaalrijke stad aan de Adriatische kust is een ware sprookjesstad die tot ieders verbeelding spreekt. Met het Mediterrane klimaat is het is er dan ook zowel ‘s zomers als ‘s winters heerlijk vertoeven.

Venetië: Haven

Aan de westzijde van Venetië vinden we Bacione Della Stazione Marittima, dit is de populairste aanlegsteiger voor cruiseschepen. Je vindt er een aantal aanlegsteigers en zit op 3 à 4 kilometer van het populaire San Marcoplein, het centrum van de stad. Kleinere cruiseschepen durven wel een bij S. Basilio en Santa Marta aanmeren. Best dat je even vooraf met de rederij checkt waar je gaat aanmeren.

Venetië: Cultuur

Venetië, misschien wel de meest adembenemende stad van Europa, is al eeuwenlang een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Tijdens de Renaissance was Venetië een toonbeeld van culturele klasse, met zijn eigen stijl van muzikale composities en schilders en artiesten die trendsetters waren voor hun tijd. Vandaag is Venetië nog steeds die cultuurstad… een stad die romantiek, kunst en architectuur ademt.

Venetië: Omgeving

Venetië mag dan wel het hoogtepunt van deze aanleghaven zijn, niet veel verder ligt er nog een mooie stad te blinken… we hebben het over het Verona van Romeo en Juliet natuurlijk. Een bezoek aan deze stad kun je combineren met een bezoek aan de prachtige Valpolicella-regio, bekend om zijn uitmuntende wijnen en zijn glooiende landschap.

 

Venetië Bezienswaardigheden

Venetië Bezienswaardigheden: San Marcoplein

In navolging van Napoleon noemen we het San Marcoplein maar al te graag ‘het mooiste salon van Europa’. Druk zal het er wel zijn, maar dan nog moet dit met stip jouw nummer 1 te bezoeken plek in Venetië zijn. Het is gewoon indrukwekkend hoe de San Marcobasiliek uitkijkt over fotograferende toeristen, duizenden vliegende duiven en sfeervolle terrasjes.

Venetië Bezienswaardigheden: Het Dogenpaleis

Het Dogenpaleis was ooit het belangrijkste gebouw van Venetië; het gebouw waar de dogen en tal van raden, zoals deze van de kooplieden en de ambachtslui, over de toekomst van de stad beslisten. Het gebouw straalt nog steeds de grootsheid van weleer uit en ook de zalen en het interieur zijn oogverblindend.

Venetië Bezienswaardigheden: De Rialtobrug

De bekendste brug van Venetië? Dat moet wel de Rialtobrug zijn. Je hebt er een prachtig zicht over het Canal Grande waar gondeliers toeristen over de belangrijkste levensader van de stad vervoeren. Het kan er best druk zijn, maar toch moet je deze brug gezien hebben. Als was het maar voor een Rialto-selfie.

Venetië Bezienswaardigheden: Galleria dell’Accademia

Geen betere plek om de Venetiaanse kunst te aanschouwen en je met verstomming te laten slaan door prachtige werken van de grootste Venetiaanse schilders zoals Titiaan, Giorgione en Tintoretto. Vele werken tonen je bovendien de pracht en praal en het rijke verleden van deze ooit zo belangrijke wereldstad.

Venetië Bezienswaardigheden: Canal Grande

We hebben het al eerder aangehaald, de belangrijkste waterstraat, noem het maar de levensader van Venetië, is de Canal Grande. Het grote kanaal wordt door prachtige palazzo’s en kleurrijke gevels geflankeerd. Indrukwekkende gevels, traditioneel geklede gondeliers en een ondergaande zon… dit is Venetië op zijn mooist.

Venetië Bezienswaardigheden: Santa Maria Gloriaso dei Frari Basiliek

Deze basiliek kent zijn ontstaan dankzij de Franciscanen. De aankleding zelf is eerder somber te noemen, hoewel je er meesterwerken van onder meer Donatello, Bellini en Titiaan vindt. Toch is het gebouw indrukwekkend aangezien het van grootte met de San Marcobasiliek te vergelijken is. Rondom de basiliek liggen leuke restaurants en winkeltjes.

Venetië Bezienswaardigheden: Murano

Als je een ander eiland in de lagune van Venetië moet bezoeken dan moet het wel Murano zijn. Tientallen glasblazerijen produceren er nog elke dag honderden glazen objecten die wereldwijd naam en faam genieten. Het Glasmuseum leert je meer over het beroep en de geschiedenis van de glasblazers, maar toont je ook enkele van de meest kostbare glazen objecten ter wereld.

Rialtobrug in Venetië

Rialtobrug in Venetië

Venetië Museums

Venetie Museums: Fondazione Querini Stampalia

Een van de beste schilderijcollecties in Venetië bevindt zich in dit goed bewaarde palazzo van een adellijke familie. Naast meer dan 400 werken van artiesten zoals Bellini en Tiepolo zijn de verschillende kamers ook overdadig maar uitzonderlijk mooi met fresco’s en originele 17de eeuwse wandtapijten gedecoreerd.

Venetie Museums: Museu Civico Correr

Gelegen op het San Marcoplein is het Museo Correr gewijd aan de geschiedenis van Venetië zelf. Het museum werd naar de Venetiaanse aristocraat Teodoro Correr genoemd. Hij liet in zijn testament een hele collectie van munten, zegels, schilderijen, tekeningen en andere antieke snuisterijen aan het museum na. Mooi ook zijn de marmeren beeldhouwwerken van Antonio Canova.

Venetie Museums: Gallerie Dell’Accademia Di Venezia

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste kunstmuseum van de ganse stad. Deze monumentale kunstgalerij bevat de meest complete kunstcollectie van de 13de tot en met de 18de eeuw. Denk hierbij aan namen zoals Giovanni Bellini, Giorgione, Titiaan, Tintoretto, Veronese en meer. Ze kleurden niet alleen de Venetiaanse maar de hele Europese kunstgeschiedenis.

Venetie Museums: Peggy Guggenheim: Museum van Moderne Kunst

Naast de bekende Gallerie Dell’Accademia Di Venezia in het Palazzo Venier dei Leoni vind je de Peggy Guggenheim Collectie die een van Italië ’s meest waardevolle verzamelingen van moderne kunst bevat. Mevrouw Guggenheim verbleef haar hele leven in Venetië en verzamelde toen al deze prachtwerken.

Venetie Museums: San Servolo Gekkenhuis Museum

Het eiland San Servolo in de Venetiaanse lagune herbergde eeuwenlang de gekken der samenleving. Tussen 1725 en 1978 verbleven meer dan 200.000 patiënten die van lotje getikt waren vaak hun hele leven op het eenzame gekkeneiland. Sinds 2006 is het eiland weer open als museum. Het contrast tussen de hectische gekkendrukte van weleer en het rustieke karakter nu is uniek.

Venetie Museums: Museo Storico Navale (Maritiem Museum)

De macht van de Venetiaanse Republiek steunde op haar maritieme grootsheid en kracht. Het maritieme museum is daar een eerbetoon aan. Het is een charmante collectie van maritieme memorabilia. We verwachten niet dat je elk schip of elk object in detail gaat bestuderen, maar de verschillende schepen geven je wel een vleugje Venetiaans verleden.

Venetie Museums: Galleria Querini Stampalia

Deze kleine collectie in het mooi gedecoreerde huis van een Venetiaanse edelman omvat onder meer ‘Visioenen van het Hiernamaals’ van Hieronymus Bosch en het prachtige schilderij ‘Presentazione al Tempio’ van Giovanni Bellini. Loop zeker ook eens in de hedendaagse tuin van het 16de eeuwse palazzo rond.

 Gallerie Dell’Accademia Di Venezia

Gallerie Dell’Accademia Di Venezia

Zegt het jou ook wel iets een Venetië cruise… boek dan of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaande banner en geniet van de laagste prijzen voor jouw cruise!

Venetië Shoppen

Venetië Shoppen: Markt in Lido

Elke dinsdagochtend nemen vele Venetiërs de ferry naar Lido. Niet om er op een parelwit strand aan de Adriatische kust te liggen, maar wel om een bezoekje aan de bruisende, wekelijkse markt van Lido te brengen. Je vindt er echt alles gaande van kleding over de lekkerste lokale ingrediënten tot steelpannen.

Venetië Shoppen: De Coin Department Store

Deze winkel is een van de grootste winkels die je in hartje Venetië gaat vinden. Vergelijk hem maar met de Bijenkort die we in Nederland vinden. Je vindt er zowat alles en zal ook onder de indruk zijn van de buitenzijde van de winkel. Dit warenhuis ligt vlakbij de Rialtobrug.

Venetië Shoppen: Rialtomarkt

Voor velen is dit de beste markt ter wereld. Elke dag weer, met uitzondering van zondag, heerst er een gezellige drukte wanneer marktkramers hun regionale specialiteiten aan de man brengen. Zelfs de lokale bevolking komt hier inkopen doen. Naast de markt vind je ook de Pescheria, een overdekte vismarkt in een neogotische hal.

Venetië Shoppen: Burano & Murano

Venetië staat wereldwijd bekend om zijn lokale ambachtslui die al eeuwenlang producten van de hoogste kwaliteit produceren. Het glinsterende en glorieuze glas van Murano en het delicate kant van Burano zijn zonder meer de weerspiegeling van deze hoogstaande handenarbeid. Murano en Burano zijn twee eilanden in de lagune van Venetië.

Venetië Shoppen: Mestre

Winkelcentra vind je in Venetië zelf spijtig genoeg niet. Wie toch een dagje in een shoppingcenter wilt rondlopen, trekt best naar Mestre. Mestre is een voorstad van Venetië waar je niet alleen gewone winkels maar waar ook shoppingcenters te vinden zijn.

Shoppen in Mestre

Shoppen in Mestre

Venetië eten en drinken

Venetië eten en drinken: Skyline rooftop bar

Geen betere plek voor een rooftop bar dan in Venetië. Hoogbouw is afwezig en als je over de stad uitkijkt, ervaar je meteen het magische van deze prachtstad. De Skyline Rooftop Bar is dan ook een sprookjesachtige plek waar van je cocktail nippen een unieke ervaring wordt.

Venetië eten en drinken: Osteria di Santa Marina

Op ongeveer 10 minuten wandelen van de chaos van San Marco, is Campo Santa Marina een kleine oase van rust met een charmant hotel dat dezelfde naam draagt. Je vindt er 10 intieme tafels buiten en kunt er tal van overheerlijke regionale gerechten proberen.

Venetië eten en drinken: Al Pesador

Aan het eind van de Rialtobrug ligt een smalle strook van restaurants langsheen een donker en vredevol stukje van het kanaal. Al Pesador is het eerste restaurant dat je uitnodigend, met loungestoelen langs het water, aankijkt. Je geniet er van kleine gerechten tegen een schappelijke prijs en kunt er nog tot ’s nachts bij een biertje filosoferen.

Venetië eten en drinken: Campo Santa Margherita

Campo Santa Margherita telt heel wat leuke plekjes om gezellig de avond door te brengen, te lunchen tussen de lokale bevolking terwijl je een woordje Italiaans opsteekt of aangenaam te dineren. Probeer eens een panini in Il Caffé Rosso of een biertje in A Drogue.

Venetië eten en drinken: Caffé Florian

Waarschijnlijk de populairste plek in heel Venetië om je te nestelen en het dagdagelijkse leven op het San Marcoplein te aanschouwen. Ja, je betaalt er iets meer en het wemelt er van de toeristen maar toch blijft het een toppertje.

L'Osteria di Santa Marina in Venetië

L’Osteria di Santa Marina in Venetië

Venetië Excursies

Venetië Excursies: Spookexcursie

Het nachtelijke Venetië kent vele mysteries en spoken uit het verleden. Deze nachtelijke tour neemt je mee langsheen de duistere kantjes en verborgen hoekjes van de stad. Een spookgids en –expert vertelt je griezelige verhalen en weetjes zoals van de kinderslachter van Venetië en de behekste Rovolo-trap.

Venetië Excursies: Eilandhoppen: Murano, Torcello en Burano

Deze excursie van een halve dag brengt je naar drie bekende eilanden binnen de Venetiaanse lagune: Murano, Torcello en Burano. Je stopt er onder meer aan de glasblazers van Murano, de eerste kathedraal van Venetië op Torcello en bij de ambachtslui van Burano. Een prachtige trip langsheen magische eilanden.

Venetië Excursies: Gastronomische Venetië tour: wijn en cicchetti

Met een lokale gids ontdek je de plaatselijke cicchetti bars en geniet je van de beste tapas van Venetië. Je bent ook vrij om aan een ochtend- of een avondtour deel te nemen en zelfs de Venetiaanse snacks, bekend als ciccheti, zijn vrij te kiezen. Probeer zeker lokale specialiteiten zoals gemarineerde zeevruchten en prosecco.

Venetië Excursies: Gondel en serenade

Venetië dat is water en water dat zijn gondels… een gondelexcursie is dan ook een echte must. Een traditioneel geklede gondelier brengt jou en 6 andere gelukkigen doorheen het Grote Kanaal en de kleinere waterwegen. Je vaart in een groep van 8 gondels waarbij een zanger de bootjes met een serenade begeleidt.

Venetië Excursies: Barok concert met diner

Starten doe je met een 3-gangen vis- of vleesmenu in een van de betere restaurants van de stad om je nadien naar de nabijgelegen kerk van San Vidal te begeven. Daar wacht de hemelse muziek van het bejubelde Interpreti Veneziani ensembe.

Venetië Excursies: Venice Running Tour

Fietsen in Venetië is iets moeilijker maar wie toch een alternatief voor wandelen of varen zoekt, kan misschien een joggingtour doorheen Venetië overwegen. Onder begeleiding van een gids kom je op de populairste bezienswaardigheden en krijg je nuttige tips voor je resterende uren of dagen in Venetië.

Venetië Excursies: Word een gondelier

Op 1,5 uur leert een ervaren gondelier jou de kneepjes van zijn vak. Op het einde van de rit mag je zelfs zelf even door enkele van de rustigere stadskanaaltjes varen. De kleine groepen krijgen niet alleen een persoonlijke begeleiding maar ook uitleg over het leven en de geschiedenis van de iconische gondeliers.

Het eiland van glas: Murano

Het eiland van glas: Murano

Venetië hotel of verblijf boekenBooking.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.