World of Wonder

Floaten

Gewichtloos drijven in een mini Dode Zee – Voor het eerst floaten

‘Floaten verlicht mentale en fysieke stress. Binnen enkele minuten voelt u zich gewichtloos worden en lijkt het alsof u op een eindeloze zee drijft.’ Ik las deze woorden op het juiste moment. Een zwak moment. De weegschaal maakte me die ochtend namelijk pijnlijk duidelijk dat het verorberen van grote hoeveelheden chocoladepepernoten grote gevolgen heeft. Je verre van gewichtloos voelen is een van die gevolgen. Mentale stress ook.

Floaten in de Dode Zee

Net zoals floaten in de Dode Zee

Je kunt niet verdrinken tijdens het floaten

Tijd om te floaten dus. Gewichtloos drijven op zeer zout water in een cabine. De Dode Zee, maar dan dichter bij huis en íets kleiner. Ik maakte een afspraak bij een Floating Center in Amsterdam. Een beetje gespannen was ik wel. De informatie op de site stelde me gerust. Je kunt niet verdrinken als je in slaap valt en zelfs claustrofoben ontspannen in de floatcabine.

Een medewerker van het Float Center legde alles uit. Het licht en de muziek bedien ik met de knoppen in de cabine en via de intercom houd ik contact met de receptioniste. Ik nam mezelf voor om geen misbruik te maken van deze functie.

Een aparte, maar prettige ervaring

De grootte van de floatcabine viel me mee. Ik deed de klep dicht en het licht en de muziek uit. Na een tijdje besefte ik dat mijn hoofd ook zonder ondersteuning van mijn handen bleef drijven. Het gewichtloze gevoel was heerlijk. Ik werd gedragen door het zoute water dat geen last leek te hebben van een chocoladepepernootje meer of minder. Hoewel mijn lichaam vrij snel ontspande, had ik soms toch de drang om mijn armen en benen te bewegen. Na twee zeer zoute druppels in mijn oog was die drang abrupt voorbij. De constante gedachtestroom in mijn hoofd nam af. Ik herinner mij nog dat ik me afvroeg hoelang ik al lag te drijven. Het volgende moment ging het licht in de cabine langzaam aan en uit. Een zachte stem klonk door de ruimte. “Het is tijd. Wil je eruit komen?” Het duurde even voordat ik het licht en geluid kon plaatsen. Ik sliep niet, maar was ook niet wakker. Een soort roes. Een aparte, maar prettige ervaring.

Na het floaten douchte ik het zout van mijn lichaam en maakte ik volop gebruik van heerlijke Rituals-producten. Gewichtloos was ik niet meer, maar mijn lichaam voelde nog een hele tijd soepel en licht aan. Het volgende weegschaalmoment stel ik nog even uit. En anders plak ik er gewoon een uurtje floaten aan vast.

Wat is Floaten?

Floaten is gewichtloos drijven op zeer zout water dat continu verwarmd wordt tot circa 35˚C. De cabine waarin je ligt sluit prikkels van buitenaf (geluid, temperatuurverschil, visuele stimulatie en zwaartekracht) af, zodat je volledig tot rust komt.

Ook je eerste keer floaten beleven? Dan is er vast en zeker een floating center in jouw buurt.

De effecten van floaten op een tijtje

Alle effecten op een rijtje:

 • ontspannen van lichaam en geest
 • verlichten van mentale en fysieke stress
 • verlichten van (chronische) pijn
 • versterken van immuunsysteem
 • helpen genezen van stressgerelateerde ziektes
 • verbeteren van slaappatroon
 • verbeteren van sportprestaties
 • voorkomen van blessures
 • efficiënt herstellen van (sport)blessures
 • verhogen van concentratievermogen
 • positieve invloed op geheugen, leerprestaties en creativiteit

 

Een beter beeld krijgen van floating? Bekijk dan zeker onderstaande video:

 

Groetjes van een enthousiaste gastblogger!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.