World of Wonder

zoekopdrachten

Wat is nodig om jouw zoekopdrachten in zoekmachines optimaal te maken

Wat is nodig om uw zoekopdrachten optimaal te maken en betere zoekresultaten te krijgen? Het Internet heeft onderzoek naar bepaalde onderwerpen een fluitje van een cent gemaakt, zo lijkt het alvast toch. De waarheid is echter dat je best bepaalde technieken en capaciteiten onder de knie hebt of de zoektocht zou weleens in een teleurstelling kunnen uitmonden. Wat is er volgens ons dan ook nodig om jouw zoekopdrachten optimaal te maken:

  • Zoeken leer je door te doen. Leren gebruik maken van zoekmachines is een beetje zoals leren lezen. Leren zoeken vereist enkele basistechnieken, maar steunt toch ook in grote mate op ervaring. Iets wat niet op een dag of binnen een week kan geleerd worden, maar wat tijd vraagt.
  • Leg verbanden. Als je op zoek gaat naar informatie over een bepaald onderwerp dan is het belangrijk dat je verbanden leert te leggen. Wat is er karakteristiek aan het onderwerp, welke vragen kan je over het onderwerp stellen,… Probeer ook eens om synoniemen voor een bepaald woord te vinden. Als je deze verbanden kunt leggen en deze synoniemen hebt gevonden, kun u je ze vervolgens ook in de zoekmachine gebruiken. Het zal je heel wat interessante, extra informatie opleveren.
  • Belangrijk bij het zoeken via bijvoorbeeld een zoekmachine zoals Google is dat je gebruik gaat maken van leestekens die jouw zoekopdracht gaan verfijnen en die je gerichter gaan doen zoeken. Plaats een bepaalde woordgroep bijvoorbeeld tussen aanhalingstekens (“nieuwe auto”) als je exact naar deze woordgroep wilt zoeken en bijvoorbeeld niet naar alles waar nieuw en waar auto in voorkomt. Naast de aanhalingstekens kan je ook ‘-‘ gebruiken om bepaalde zaken uit te sluiten, ‘*’ om een lege plek op te vullen als je bijvoorbeeld iets niet zeker weet,… Zo zijn er heel wat leestekens die je tijdens het zoeken kunnen helpen.
  • Naast leestekens kan je ook gebruik maken van specifieke commando’s zoals het woord OR. Normaal gezien gaat een zoekmachine zoals Google alle woorden gebruiken die je in de zoekfunctie hebt opgegeven. Wil je dit echter niet dan kan je gebruikmaken van OR. Typ je bijvoorbeeld ‘voetbal 2004 2005’ dan ga je alle websites krijgen waarop beide jaartallen staan vermeld in combinatie met het woord voetbal. Typ je ‘voetbal 2004 OR 2005’ dan gaat de zoekmachine kijken naar websites met het woord voetbal in combinatie met 2004 of met 2005.

Als je deze zaken in het achterhoofd houdt bij je volgende zoekopdrachten dan zal je al een heel eind verder komen en veel sneller de gewenste informatie vinden. Zoals al aangegeven, is en blijft goed zoeken ook een kwestie van veel oefenen.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.